Política

la resposta de Madrid a l'1-O

La societat civil denuncia que són “presos polítics”

Càrrecs polítics, del govern i l’alcaldessa de Barcelona rebutgen l’empresonament provisional dels líders d’Òmnium i l’ANC

Es convoquen per avui concentracions de protesta al migdia i al vespre

La majoria de la classe política catalana i la societat civil van reaccionar amb mostres de rebuig i indignació a la decisió d’ahir a la nit de la magistrada de l’Audiencia Nacional d’ordenar presó provisional i sense fiança per als presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, per evitar –assegura– el seu risc de fuga, la reiteració de delicte i la destrucció de proves del que qualifica un delicte de sedició en haver promogut les protestes pacífiques davant els departaments d’Economia i de Governació, el 20 de setembre passat, quan la Guàrdia Civil va detenir catorze càrrecs polítics impulsors de l’1-O.

Cuixart i Sànchez s’ensumaven el pitjor i més quan aquest cap de setmana en una piulada un periodista assegurava que havia sentit, en la desfilada militar del 12-O a Madrid, que es veien dos empresonaments clars i dos de dubtosos. Per això, després de la resolució judicial, van sortir dos vídeos enregistrats dels dos líders de les entitats sobiranistes, i mobilitzacions per avui mateix. Els ciutadans de la majoria de barris de Barcelona i d’altres ciutats van mostrar-hi el seu rebuig amb una sorollosa cassolada.

“Expressem el nostre rebuig frontal a aquests empresonaments per haver convocat una manifestació política”, declarava ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, una de les primeres a mostrar la seva solidaritat a Cuixart i Sànchez. El tinent d’alcalde Jaume Asens també piulava: “En els meus 20 anys d’advocat no havia vist mai una aberració jurídica tan gran. No hi ha pitjor tirania que la que s’exerceix a l’ombra de la llei.” Molts penalistes compartien la seva opinió i asseguraven que amb el referèndum s’han trencat les costures del Codi Penal.

Precisament, el conseller de Presidència, Jordi Turull, qualificava de “vergonya democràtica” l’empresonament de Sànchez i Cuixart, i feia una crida al món a veure “la repressió de l’Estat espanyol vers dos líders que s’han caracteritzat per convocar les manifestacions més nombroses i pacífiques de Catalunya”. L’expresident Artur Mas va assegurar que amb aquesta mesura “s’empresona el pacifisme i la democràcia”.

Per la seva part, el coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum i exalcalde del PSC, Joan Ignasi Elena, va afirmar que “és demencial i vergonyós” la decisió de la magistrada, i va afegir: “Sense paraules, però ferms en les conviccions.” En un comunicat, la CUP-CC també va mostrar la seva “estupefacció” per la resposta judicial i va mostrar la seva solidaritat amb els empresonats i les seves famílies. “Amb aquesta decisió, l’aparell de l’Estat, tal com ja va passar l’1 d’octubre, creua la línia vermella del respecte a les bases més elementals de l’estat de dret i de les garanties democràtiques”, afirma la formació anticapitalista, que se suma a les noves mobilitzacions.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també va qualificar de “desproporcionada” la decisió de la jutgessa de Madrid. Els únics partits que van aplaudir-la van ser el PP i Cs. “Estan fent un cop d’estat i cadascú ha d’assumir les seves decisions”, s’assegurava des del grup parlamentari de Cs, i el líder del PP, Xavier García Albiol, va sentenciar en una piulada: “Alguns es creien impunes.”

LES XIFRES

12
del migdia
d’avui, es convoca una aturada de protesta als llocs de treball.
19
hores d’avui,
concentració silenciosa davant les delegacions del govern espanyol al territori català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia