Política

europa

el cas català

Romeva creu que Europa és “més conscient” que no es tracta d’un “assumpte intern”

El conseller d’Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, ha assegurat aquest dimarts que cada vegada veu Europa més conscient que el problema d’encaix entre Catalunya i la resta d’Espanya “no es tracta d’un assumpte intern espanyol”.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu que ha compartit amb el conseller de Presidència, Jordi Turull, Romeva ha considerat que la situació política esta “transcendint” fronteres i que comença a preocupar més enllà de l’Estat espanyol.

Ha afirmat que Europa es troba davant la tessitura d’haver d’escollir entre “democràcia --negociació i diàleg-- i repressió, fins i tot presos polítics”, i ha advertit que aquesta decisió afectarà a tots els ciutadans europeus.

Com a mostra que l’assumpte no és intern de l’Estat, ha posat sobre la taula les veus europees que demanen solucionar el problema a través del diàleg que, per Romeva, són cada vegada més nombroses.

“Portem dies molt intensos en els que hem rebut moltes demandes i moltes ofertes de negociació per part d’actors internacionals”, ha dit i ha explicat que la majoria d’elles els han traslladat que és l’Estat el que es nega a acceptar la mediació.

S’ha referit als esments que han fet del conflicte polític al Consell Europeu, a la Comissió Europea, i per part de primers ministres i ministres d’Exteriors que apel·len a la negociació, encara que no ha desvetllat qui són. “No es pot reduir a una qüestió de caràcter intern. Per totes les seves dimensions, té una transcendència”, ha sentenciat i ha advertit als actors europeus que la credibilitat de les institucions, la fermesa de la democràcia i la consolidació del projecte europeu estan en joc.

Vulneració de drets

Per demanar a altres agents internacionals que prenguin partit, Romeva ha enumerat algunes de les vulneracions de drets que considera que l’Estat ha dut a terme contra Catalunya com “perseguir judicialment amb amenaces de presó que s’han complert, per fer coses que no eren delicte”.

“Es va desplegar la policia i la policia militar de forma il·legal, i s’ha vulnerat el marc legal que tenim vigent”, ha dit i ha afegit que es va signar un poder perquè la Guàrdia Civil pogués controlar els Mossos d’Esquadra, que el fiscal va perseguir persones per delictes inexistents, que es va obrir correspondència privada sense ordre judicial i que es van tancar pàgines web.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia