Política

La premsa internacional aixeca acta de l’atac judicial

Diaris i televisions mantenen la cobertura informativa sobre l’enfrontament de Catalunya i l’Estat espanyol

Ahir es feien ressò dels actes de protesta provocats pels empresonaments

En contrast absolut amb la premsa espanyola, que va minimitzar o celebrar l’empresonament de Jordi Sànchez i de Jordi Cuixart, la premsa internacional va afegir ahir la notícia a l’ampli seguiment que està fent de la situació a Catalunya. El britànic The Guardian, que ja havia fet referència a les detencions i a les deliberacions de la jutgessa, ampliava la cobertura i titulava: “La detenció dels líders secessionistes genera llargues protestes.” Per la seva banda, la cadena de televisió pública anglesa BBC incloïa als seus informatius el seguiment de la notícia remarcant l’existència de protestes ciutadanes després de la detenció dels representants d’Òmnium i de l’Assemblea Nacional Catalana. Una vegada més, les imatges certificaven el caràcter pacífic de totes les concentracions. La cadena de televisió per cable en llengua àrab Al Jazzera també s’hi va referir, decantant-se per un titular més dramàtic: “Protestes en erupció per l’empresonament dels líders separatistes.”

El pitjor moment

El nivell d’expectació que ha provocat l’evolució dels esdeveniments a Catalunya no es tradueix només en l’espai que hi dediquen els mitjans que tenen destacats els seus periodistes a la capital catalana. També es nota en els comentaris efectuats en temps real. Ahir, mentre s’incrementava el degoteig de reaccions a l’atac judicial contra Sànchez i Cuixart, el prestigiós columnista del Financial Times Wolfang Munchau feia aquesta manifestació al seu compte de Twitter: “La presó dels líders catalans pels esdeveniments de fa quatre setmanes ens porta al pitjor moment possible des del punt de vista polític.” El rotatiu francès L’Indépendant incorporava a la seva edició una entrevista amb el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, en la qual l’entrevistat afirmava que els dos detinguts són a la presó a causa de les idees polítiques. “Voilà l’Espagne d’aujourd’hui”, deia Puigbert. “Dos líders del moviment independentista, a la presó”, anunciava per la seva banda la cadena de televisió Holandesa NOS. Alhora, la cadena alemanya DW News també es fixava en la crisi catalana per titular: “Els manifestants exigeixen l’alliberament dels líders separatistes empresonats.”

Sortint del guió

“Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, tots dos inculpats de sedició”, encapçalava la seva informació el diari belga Le Soir. L’atenció periodística dels mitjans belgues ha adquirit especial importància després que el primer ministre, Charles Michel, es va apartar la setmana passada del guió oficial de les institucions europees sobre la crisi entre Catalunya i Espanya i va obrir una porta a la mediació “europea o internacional” en cas que fracassi l’opció del diàleg. Una posició que ha marcat una clara distància amb altres declaracions més tèbies, com ara la del mateix president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Tant en aquest últim cas com en el de les manifestacions del president del Consell Europeu, Donald Tusk, el 10 d’octubre, tots dos a favor del diàleg, la premsa de la zona euro ha continuat aixecant acta d’un afer clarament internacionalitzat.

LES FRASES

Protestes en erupció per l’empresonament dels líders separatistes catalans
Al Jazzera
Cadena de televisió per cable en àrab
La presó dels líders catalans ens porta al pitjor moment polític
Wolfang Munchau
Periodista

Òmnium demana auxili per a Catalunya en un vídeo viral

Que Europa ajudi Catalunya abans que sigui massa tard. Aquesta és la crida que Òmnium ha fet a través d’un vídeo difós a YouTube amb el títol Help Catalonia.Save Europe. En el missatge, de tres minuts, una noia entristida repassa en anglès –amb subtítols– les mobilitzacions pacífiques que han acompanyat el procés sobiranista català i denuncia la repressió exercida per l’Estat espanyol, mentre es veuen imatges de les càrregues policials de l’1 d’octubre. També lamenta que ni el govern espanyol ni el rei hagin condemnat aquests atacs contra els votants de la jornada del referèndum. La narradora recorda que els catalans també són ciutadans europeus que defensen els valors de la llibertat i la democràcia. Poca estona després de la seva difusió, el vídeo ja havia rebut més de dues-centes mil visites. És el mateix que va passar amb el vídeo I am an Ukrainian, que el 2014 demanava atenció internacional sobre els fets que estaven passant al país durant la revolta contra el govern de Víktor Ianukóvitx, pel seu acostament a Rússia. Després de reprimir amb duresa les protestes i de prometre reformes constitucionals, el govern de Ianukóvitx va caure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona