Política

Xi anuncia l’inici d’una “nova era” del poder comunista xinès

El líder de la Xina avança més reformes econòmiques i una renovació militar en l’obertura del congrés del PCX

 Diu que respecta “el sistema social actual” de Taiwan

Les tres hores i mitja de discurs, un dels més llargs que es recorden, al Gran Palau del Poble de Pequín que inaugurava ahir el 19è Congrés del Partit Comunista de la Xina (PCX) van servir perquè el president Xi Jinping enviés un missatge triomfalista i caut a la vegada mentre proclamava l’inici d’una “nova era” per a la Xina i per a la formació comunista.

Davant de prop de 2.300 delegats, Xi va confirmar que continuaran les reformes econòmiques, i va recordar que el gegant asiàtic es consolida com a segona potència econòmica mundial augmentant el PIB dels 8 als 12 milions de dòlars. De tota manera, també va alertar de la importància del moment històric. “En la situació interna i a l’exterior es viuen uns canvis profunds. El desenvolupament xinès continua en una fase clau d’oportunitats. Les perspectives són brillants però els reptes són seriosos. El socialisme amb característiques xineses entra en una nova era”, va resumir Xi en un discurs encès i allunyat dels que feia el seu predecessor, Hu Jintao, amb un perfil més de tecnòcrata.

Xi pica alt i trenca la tendència vigent des de Deng Xiaobing que cada president tingués menys poder que l’anterior. En el congrés no només se’l nomenarà per dirigir el país durant els pròxims cinc anys; també inclourà el seu nom en la Constitució, com Mao, i triarà els candidats a les principals vacants en la cúpula del govern entre els seus assessors de confiança.

El mandatari xinès va afegir-hi que l’exèrcit (del qual també és el màxim responsable) ha de seguir subordinat al Partit Comunista. “L’exèrcit ha de ser una força potent per fer realitat el somni xinès i el somni del reforçament militar.” En els últims dos anys ha emprès una àmplia reforma de les forces armades amb una reducció dels efectius per guanyar en agilitat i modernització, i ha reorganitzat les regions militars. A més, les forces xineses es modernitzen a bon ritme amb la construcció de portaavions d’última generació i d’avions de combat furtius.

En la sessió inaugural del congrés, que se celebra cada cinc anys, no hi podia faltar una menció a la lluita contra la corrupció, la gran bandera del govern de Xi. En aquest sentit va subratllar que el PCX va lluitar decididament contra “els hàbits malsans” dels alts càrrecs i ja ha castigat 1,4 milions de funcionaris corruptes.

El president xinès també va dir davant dels membres del Comitè Central, el Politburó i el Comitè Permanent, els òrgans que es renovaran durant aquest congrés, que el país ha de seguir sent “una dictadura democràtica popular” perquè no veu adient “trasplantar mecànicament les modalitats dels sistemes polítics estrangers”.

Territori separat

Xi va allargar ahir la mà a Taiwan, un territori separat unilateralment de la Xina el 1949, en assegurar: “Respectem el seu sistema social actual i l’estil de vida dels nostres compatriotes allà.” I no només això. Davant d’un atent auditori, el mandatari va comentar que està disposat a “compartir primer amb ells les oportunitats de desenvolupament de la part continental”. Però fins aquí van arribar les concessions de Pequín cap als taiwanesos.

La Xina i Taiwan podran dialogar, a parer del líder xinès, “sempre que es reconeguin els drets històrics del consens del 1992”, que va instituir el principi d’una sola Xina i que no admet l’actual presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen.

“Cap partit polític o organització trobarà obstacles per mantenir contactes amb la part continental”, va sostenir Xi, però el seu to va ser més dur davant el sobiranisme de l’illa asiàtica. “Qualsevol acte de secessió de la pàtria ensopegarà amb l’oposició decidida de tots els xinesos”, va subratllar, i va prometre que, en cap cas, el govern de Pequín permetrà que cap organització ni partit polític separin de la Xina alguna part del seu territori.

LA FRASE

Hi haurà una Xina alçada entre totes les nacions el 2050
Xi Jinping
president xinès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia