Política

Catalunya ja no és un afer intern espanyol

Durant tot el dia d’avui s’han multiplicat les reaccions de la comunitat internacional en relació al conflicte entre Catalunya i Espanya

Gairebé tots els líders europeus s’hi han referit, la majoria per donar suport a Rajoy

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat a la seva arribada al Consell Europeu que “espera” que es trobi una solució per a Catalunya “dins de la constitució espanyola”. “Ho seguim molt de prop i donem suport a la posició del govern espanyol”, ha afegit davant les preguntes dels periodistes. Merkel ha reconegut que la situació “naturalment” els “preocupa”. La cancellera es reuneix aquesta tarda amb els seus homòlegs europeus a Brussel·les, on se celebra la cimera de caps d’estat i de govern.

Parlament europeu

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha remarcat aquest dijous durant la roda de premsa al Consell Europeu que no farà “cap mediació” sobre la situació política a Catalunya si bé està “a favor” del diàleg. “No és competència del Parlament Europeu”, ha dit. Preguntat sobre per què no convida el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè exposi la seva visió, Tajani ha explicat que “sempre” ha rebut tothom que s’ha volgut reunir amb ell. Amb tot, ha matisat que Catalunya “no és un Estat, és una regió autònoma que forma part del regne d’Espanya”. “No tinc intenció d’equiparar el govern espanyol amb el català”, ha dit en aquest sentit. “És un afer intern d’Espanya”, ha repetit. Sobre una possible proclamació d’independència, Tajani ha assegurat que seria “un error” que causaria “mal” a Catalunya, Espanya i Europa.

A més, ha reafirmat que “tot ha de ser fet amb tot el respecte per les lleis perquè ningú a Europa reconeixeria la independència de Catalunya”.”Espero que no hi hagi una declaració d’independència”, ha dit. Segons ell, aquesta va contra la llei i contra la constitució espanyola. “Cal insistir en el diàleg, fins a l’últim minut és possible”, ha dit preguntat sobre si creu que aquest existeix actualment o no. “La decisió d’esperar abans d’aplicar l’article 155 per part del govern espanyol és ja un missatge a favor del diàleg”, ha afegit.

França

El ministre francès d’Afers Estrangers, Jean-Yves Le Drian, viatjarà demà divendres a Madrid per reunir-se amb el seu homòleg espanyol, Alfonso Dastis, a qui recordarà “el compromís de França amb una Espanya forta i unida”.

Segons una portaveu del Ministeri d’Exteriors de París, Le Drian evocarà, respecte a Catalunya, “el compromís de França amb una Espanya forta i unida, així com la importància del respecte al marc constitucional espanyol”.

Aquest viatge arriba després que el president francès, Emmanuel Macron, hagi dit avui que la cimera europea que se celebra dijous i divendres a Brussel·les estarà marcada per “un missatge d’unitat” dels països de la Unió al voltant d’Espanya.

A la reunió de treball, Dastis i Le Drian abordaran l’agenda bilateral, marcada per la cimera francoespanyola prevista a França l’any que ve.

Luxemburg

El primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, ha afirmat a la seva arribada a la cimera de caps d’estat i de govern a Brussel·les que espera que es trobi una “solució política i diplomàtica” a la situació a Catalunya. “No crec que cap altra solució sigui bona”, ha afegit, si bé ha insistit que la constitució espanyola “ha de ser respectada”. Segons ha declarat als periodistes “segurament” es parlarà de Catalunya a la reunió tot i que aquesta no és a l’ordre del dia. “Crec que no podem ignorar la situació”, ha dit en aquest sentit. Preguntat per la relació entre el primer ministre belga, Charles Michel, i Mariano Rajoy, Bettel ha afirmat que “són dues persones que s’han entès abans i s’entenen encara”.

“El problema català és un problema espanyol, abans de tot, i cal resoldre-ho dins d’Espanya. El respecte a la constitució és un principi compartit per Rajoy i Michel”, ha assenyalat. El luxemburguès ha dit també que no és ell “qui ha de dir què ha de fer Mariano Rajoy” però ha admès que si Charles Michel va dir en una piulada a Twitter “que la violència no és la resposta” l’1-O, “té raó”.

Bèlgica

L’eurodiputada Helga Stevens ha comparat l’estratègia que ha utilitzat el Govern espanyol per intimidar Bèlgica amb la que va utilitzar Turquia. Stevens ho ha dit a les xarxes socials fent referència a un article on s’explica el conflicte que hi ha entre Bèlgica i Espanya per les declaracions del primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, en les quals va sortir del discurs oficial de la UE i va demanar una mediació europea o internacional, segons van publicar diversos mitjans de comunicació belgues.

Putin

El president de la Federació Russa, Vladímir Putin, ha manifestat en una conferència a Sotxi que “Europa hauria d’haver pensat abans” en el que passa a Catalunya, “quan tot just començaven a aparèixer aquests processos”. Putin s’ha pronunciat sobre Catalunya després de reconèixer que la situació política catalana “és un afer intern” espanyol.

Berlusconi

Berlusconi, en declaracions a Brussel·les quan ha arribat a la reunió del Partit Popular Europeu (PPE), ha defensat una solució dialogada per la crisi a Catalunya que permeti en un futur un “referèndum controlat” i “legal” en aquest territori, que estigui a més “emmarcat en la legitimitat constitucional” espanyola. Així s’ha pronunciat Berlusconi, sobre la crisi catalana, un assumpte “molt difícil” que, segons ell, “es pot resoldre amb el diàleg”.

Després de subratllar el seu “respecte” al president espanyol, Mariano Rajoy, l’exprimer ministre italià ha assenyalat que ell “no hauria manat a la Guàrdia Civil” actuar l’1 d’octubre, en la jornada en què es va celebrar el referèndum independentista, tot i que ha assenyalat que això és ja és una cosa del passat i cal mirar al futur.

Bloomberg

El canal nord-americà Bloomberg, el més important en el món econòmic, ha dedicat el seu editorial d’avui a fer una crítica rotunda a la manera com està gestionant el president espanyol, Mariano Rajoy, la crisi política amb Catalunya, i s’ha posicionat en contra de la via judicial o de força del 155. En un article titulat Madrid hauria d’intentar un altre cop la persuasió, Bloomberg adverteix que “esclafar el separatisme no és la resposta, hi ha vies millors”.

Parlament Europeu

El Parlament Europeu ha descartat fer un debat sobre l’empresonament del president de l’ANC, Jordi Sànchez i el d’Òmnium, Jordi Cuixart. La proposta , que comptava amb el suport de l’Esquerra Unitària Europea, s’ha considerat aquest dijous a la Conferència de Presidents del Parlament, l’òrgan que reuneix els líders dels grups polítics de l’Eurocambra i marca l’agenda dels plens. El vicepresident del Partit Popular Europeu, Esteban González Pons, ha remarcat que el Parlament Europeu no pot “censurar” l’acció de la justícia en un país quan s’actua “d’acord” amb la llei. “El poder legislatiu no pot interferir en les decisions del poder judicial”, ha sentenciat.

El rebuig de debatre l’empresonament dels dos líders catalans a l’Eurocambra es produeix un dia després que Amnistia Internacional demanés el seu alliberament “immediat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona