Política

La divisió sindical afebleix la mobilització contra la reforma laboral a França

Punxen les protestes contra la mesura liderada per Macron i aprovada per decret

La manifestació més nombrosa fins ara és la de La França Insubmisa de Mélenchon

La flama de les protestes en contra de la reforma laboral es comença a apagar a França. La mobilització en contra d’aquesta polèmica mesura ha consistit en una alternança de manifestacions notables amb d’altres de minoritàries. Entre 25.000 (segons els sindicats) i 5.500 persones (segons les autoritats) es van manifestar ahir a la tarda a París per expressar el seu rebuig a la reforma laboral, aprovada per decret el 22 de setembre. Impulsada per la CGT (el sindicat amb més afiliats a França) i Solidaires, aquesta jornada de manifestacions i vagues sectorials va fer sortir al carrer menys de la meitat de persones que els dies 12 i 21 de setembre.

Quina és la raó que explica la poca capacitat de convocatòria del moviment sindical francès, històricament un dels més combatius davant de les reformes neoliberals? La seva divisió. Si bé els sindicats s’oposen a la reforma laboral del president Emmanuel Macron, que facilita els acomiadaments i afavoreix els acords a les empreses en perjudici dels convenis col·lectius, les seves direccions discrepen sobre com han d’expressar el seu rebuig.

La CGT aposta per iniciar una pugna al carrer amb l’executiu del president Macron. En canvi, els dirigents de la CFDT i Force Ouvrière (FO) prefereixen continuar negociant amb el govern i així matisar alguns dels aspectes més polèmics de la reforma laboral a través dels decrets d’aplicació.

“Estem determinats a anar fins al final. Es tracta d’una jornada més, no és l’última”, va declarar ahir el secretari general de la CGT, Philippe Martinez, des de les primeres files de la manifestació que va tenir lloc a Marsella, on es van reunir entre 20.000 (segons la CGT) i 3.000 persones (segons la policia). “El malestar existeix. Ara cal fer convergir aquest descontentament perquè la mobilització continuï creixent”, va reivindicar Martinez.

Els dirigents de la CGT, Solidaires, FO i la CFDT es reuniran dimarts que ve per discutir sobre la possibilitat de manifestar-se conjuntament a mitjan novembre. Forçat pel comitè federal del seu sindicat, el secretari general de FO, Jean-Claude Mailly, ja s’ha mostrat favorable a participar-hi. Una jornada de mobilitzacions, però, que es produiria poc abans del dia que els diputats de l’Assemblée Nationale votaran la ratificació de la reforma laboral.

Mélenchon

“Tot fa pensar que ens trobem davant d’una desfeta del moviment tradicional dels treballadors. Aquesta serà sense precedents”, va assegurar el 16 d’octubre en el seu bloc Jean-Luc Mélenchon, el líder de La França Insubmisa. Aquest moviment de l’esquerra va reunir unes 150.000 persones (30.000 segons la policia) el 23 de setembre a París. Aquesta ha estat fins ara la manifestació més nombrosa en contra de la reforma laboral.

Mentre els sindicats no aconsegueixen mobilitzar els treballadors, Macron ja prepara la segona onada de reformes del govern. El 12 i el 13 d’octubre es va reunir amb els líders sindicals per exposar-los els canvis que vol introduir en la formació professional i en les prestacions d’atur. El jove dirigent francès defensa que els autònoms i les persones que abandonen voluntàriament la feina també puguin cobrar l’atur. Però, a canvi, pretén endurir les condicions i fins i tot disminuir les prestacions de la resta de persones desocupades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona