Política

La filla d’un mentor de Putin es presenta a les presidencials

L’anunci de la presentadora televisiva Ksènia Sobtxak anima la cursa electoral de cara als comicis del març vinent

És filla de l’exalcalde de Sant Petersburg i excap del president rus

La candidatura de l’estrella televisiva Ksènia Sobtxak, coneguda com la Paris Hilton russa, dona una mica de vida a les eleccions presidencials russes, que se celebraran el març vinent, tot i que provoca una divisió entre l’oposició al Kremlin. Personatge del món de l’espectacle i una de les veus mediàtiques crítiques amb el president rus, Vladímir Putin, Sobtxak és llicenciada en relacions internacionals i filla d’Anatoli Sobtxak, mentor de Putin en l’època en què va ser alcalde de Sant Petersburg, entre el 1991 i el 1996, i també el seu cap quan l’ara president era vicealcalde i responsable de relacions econòmiques exteriors de l’Ajuntament.

Pel politòleg Konstantin Kalatchev, la candidatura de Sobtxak s’explica per la “voluntat de crear interès per les eleccions” creant una alternativa al líder opositor, Aleksei Navalni. “És un intent de construir una candidatura liberal i seductora de manera artificial”, hi afegeix. El 2012, la candidatura del milionari Mikhaïl Prókhorov, que va quedar tercer en els comicis, ja es va interpretar com una estratègia del Kremlin per calmar l’onada de protestes que van acompanyar la reelecció de Putin. En la mateixa línia s’expressa el politòleg Igos Bounine: “La iniciativa de Sobtxak no pot tenir lloc sense el vistiplau del Kremlin. És una figura de compromís.”

Famosa per haver dirigit el polèmic i popular reality show Dom-2, va fer pública la seva candidatura en una carta oberta al diari Védomosti i en un vídeo a través de YouTube. Justament aquest rotatiu va ser el primer diari rus a suggerir el setembre passat que la vedet televisiva, de 36 anys, es podria afegir a la campanya per animar l’ensopida cursa electoral.

La setmana passada, Sobtxak es va entrevistar amb Putin per fer un documental sobre el seu pare. Van estar parlant després del rodatge i allà va comunicar al mandatari la seva intenció de presentar la candidatura.

Ksènia Sobtxak ha estat, juntament amb Aleksei Navalni, l’assassinat Borís Nemtsov i altres polítics, una de les líders de les manifestacions de protesta per les irregularitats electorals durant els comicis parlamentaris i presidencials del 2011 i el 2012, respectivament. El maig del 2012, va ser detinguda diverses hores. Sobtxak ja ha dit que retirarà la candidatura si Navalni és admès com a candidat presidencial.

LA FRASE

Ksènia té molt de talent i ha guanyat experiència en els últims anys
Dmitri Peskov
portaveu del kremlin

El Kremlin dubta sobre el potencial militar dels EUA

Durant un llarg discurs al club internacional de debat Valdái, a la ciutat de Sotxi, al mar Negre, Vladímir Putin, a més de fer referència al procés català, va reconèixer que el gran error de Rússia en els últims 15 anys va ser confiar en Occident, i també va expressar que té dubtes sobre si un atac preventiu nord-americà contra Corea del Nord seria capaç de destruir-ne l’arsenal atòmic.

Tot i expressar que el seu homònim nord-americà, Donald Trump, es mereix ser respectat perquè va ser escollit democràticament, Putin va denunciar una campanya contra Rússia sense precedents per part de Washington en què s’acusa Moscou de qualsevol contratemps intern. Amb tot, el cap del Kremlin pensa que els problemes de relació amb Washington es poden resoldre.

El president rus també va abordar la relació de Moscou amb Ucraïna i va assegurar que tancar les fronteres amb les zones dels rebels de l’est del país conduiria a una “massacre com la de Srebrenica”, amb referència a la matança de musulmans entre el 1992 i el 1995 durant la guerra de Bòsnia. En aquest sentit, va dir que només els països europeus poden solucionar la crisi ucraïnesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia