Política

Setge al procés sobiranista

El PSC diu ara que no donarà “un xec en blanc” al PSOE

Els socialistes consideren que la solució no és ni el 155 ni la DUI i reclamen diàleg fins a l’últim moment

El PSC estarà molt pendent avui de saber com es concreta la intervenció de Catalunya a càrrec de l’Estat espanyol a través de l’aplicació de l’article 155. La direcció dels socialistes no va voler entrar ahir a valorar alguns dels detalls anunciats per Madrid, fruit d’un acord entre el PP i el PSOE, fins que avui es confirmin. Del seu contingut, en dependrà l’aval del PSC.

Així ho va confirmar ahir la diputada Alícia Romero quan va assegurar que el PSC no donarà “un xec en blanc” al PSOE. De fet, Romero prefereix que no “s’arribi al 155”, ja que “el diàleg és l’única eina que, des del sentit comú”, pot resoldre la situació política a Catalunya. Algunes de les mesures del 155 que es van avançar ahir, tot i que no van arribar a ser confirmades, tenen a veure fins i tot amb el tancament dels mitjans de comunicació públics. Unes mesures que preocupen el socialisme català. No en va, han sorgit veus molt crítiques amb l’aplicació del 155, com ara la dels alcaldes de Granollers i Terrasa, Josep Mayoral i Jordi Ballart, respectivament.

També exerceix pressió l’alcaldia de Barcelona, on els comuns governen amb el PSC. L’alcaldessa, Ada Colau, s’ha manifestat contrària al 155 i així ho ha expressat també el tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que, de moment, ha pogut driblar la qüestió de la seva posició manifestant-se a favor del diàleg i rebutjant a parts iguales tant l’aplicació del 155 per Rajoy com la declaració d’independència de Puigdemont. A partir d’avui, però, el 155 ja no es podrà driblar.

Paral·lelament a aquesta situació que viu el socialisme català, cal afegir que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha estat el primer valedor del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Tots dos s’han mostrat favorables a l’aplicació del 155 davant el que consideren que és “una amenaça de sedició” de Puigdemont quan es mostra disposat a votar la declaració d’independència si Rajoy no accepta la seva oferta de diàleg.

Els socialistes reiteren que el 155 ha de servir només per restaurar la legalitat espanyola, però Ciutadans, que també hi dona suport, va confirmar que una de les mesures acordades permetrà convocar eleccions, que és potestat del president.

L’exministre Joan Majó deixa el partit pel 155

L’exministre i un dels fundadors del PSC, Joan Majó, s’ha donat de baixa del partit a causa, precisament, del suport del PSC i del PSOE a les polítiques del PP per solucionar l’actual conflicte amb Catalunya. “No puc acceptar el paper del PSOE a Madrid i Brussel·les, ni el silenci del PSC al respecte”, resa la carta adreçada a Iceta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia