Política

Podem acusa Rajoy de “suspendre la democràcia”

Els socialistes afirmen que es manté l’autogovern de Catalunya

Rivera defensa unes eleccions “legals”

L’explicació de les mesures que inclou l’aplicació del 155 per part del president espanyol, Mariano Rajoy, va generar una onada de reaccions des dels partits espanyols, que van anar des de l’aplaudiment incondicional del PSOE (amb qui el PP ha pactat les mesures) i de Ciutadans fins al rebuig frontal dels nacionalistes bascos i gallecs, així com de Compromís i Podem.

La formació violeta va ser una de les més dures a través de les paraules del seu secretari d’organització, Pablo Echenique, qui no va dubtar a acusar Rajoy de “suspendre la democràcia a Catalunya i a Espanya” i de trencar els consensos marcats pels pactes del 78. Echenique va destacar en una roda de premsa posterior a la compareixença de Rajoy que la seva formació es troba “en xoc” i que “qualsevol demòcrata ha de tenir els pèls de punta”. El responsable de Podem va lamentar que un partit que va obtenir el 8,5% dels vots a Catalunya acabi governant-la. Echenique també va llançar dures crítiques als socialistes, que va recollir també el líder de Podem, Pablo Iglesias, amb una piulada a través de Twitter: “El bloc monàrquic creu mostrar autoritat, però només mostra la seva incapacitat.”

Per la seva banda el PSOE, a través del seu portaveu, José Luis Ábalos, va defensar que malgrat el cessament del govern i de la limitació de les funcions del Parlament l’autogovern de Catalunya es manté i va animar el president català, Carles Puigdemont, a convocar “ell mateix les eleccions”. En una entrevista a RNE Ábalos no va tenir cap problema a dir que “es preserven les institucions d’autogovern i la major expressió és la vigència del Parlament, que continua existint”.

Poc abans de la intervenció de Rajoy havia parlat el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, en un acte del partit a Múrcia. Allà Sánchez va advertir que no és propi de l’esquerra donar suport als independentistes de Catalunya perquè estan generant una fractura que no pagarà “l’aristocràcia” que controla ara les institucions. Sánchez va parlar ahir per telèfon amb els líders autonòmics del PSOE per agrair suports i explicar les mesures pactades amb el PP.

Qui també estava més que satisfet amb l’anunci de Rajoy era el líder de Cs. Albert Rivera va defensar que hi hagi unes eleccions “legals, democràtiques i autonòmiques” a Catalunya el 28 de gener. Per a Rivera les mesures anunciades per Rajoy suposen “restablir la democràcia” i va exigir que la gestora de govern tingui un termini acotat i no s’allargui “sine die”. En tot cas el líder de la formació taronja creu que totes les formacions s’haurien de poder presentar més enllà de si porten la independència al seu programa.

El PNB i el BNG es van sumar a les crítiques de Podem i van qualificar les mesures de desproporcionades i de greu error. Els bascos no hi donaran suport al Senat, una posició que també va expressar ahir Compromís en un comunicat on es deia que Rajoy “ha anat massa lluny”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona