Política

Domènech crida a la unitat i Colau, a la reacció del PSC

El líder d’En Comú Podem vol teixir “aliances socials i polítiques” per fer front a un futur que es presenta dur

El líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, va fer una crida a respondre de forma unitària i intel·ligent davant “l’atac a la sobirania de Catalunya i a la totalitat del seu poble”. Segons el seu parer, cal “construir les més àmplies aliances socials i polítiques” per respondre a l’aplicació del 155, l’evidència que “Rajoy vol carregar-se l’ l’autogovern i la sobirania de Catalunya”. Domènech va alertar que el país encara “una fase molt dura” i que caldrà “una forta reacció en contra per defensar l’autogovern i les aspiracions del poble de Catalunya”, però no va donar més pistes sobre el paper que hi jugarà la seva formació.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va fer una interpel·lació directa al PSC, amb què governa el consistori: “Estic especialment preocupada pel paper del Partit Socialista a Espanya i a Catalunya. És incomprensible que un partit que ha contribuït a la lluita antifranquista i a l’assoliment de la democràcia doni suport a aquestes mesures”, va dir, abans de demanar-los que s’hi repensin, retirin el suport al 155 i facin “junts un front democràtic per defensar les lleis i llibertats de Catalunya”.

Colau es va manifestar “consternada per un dels dies més terribles dels últims 40 anys” i va afirmar que aquesta intervenció “terrible i molt greu era, i encara és, evitable”, ja que Puigdemont va moure fitxa no declarant la independència. “Hi havia les bases per al diàleg entre institucions, que és el que vol la majoria de la població, i la resposta ha estat un cop als drets, llibertats i les bases de la democràcia”, hi va afegir l’alcaldessa de Barcelona.

Des de la CUP, es va impulsar la unitat popular sota el lema “intervinguts però mai vençuts”. La diputada Mireia Boya va demanar-se a Twitter si el pacte per aplicar el 155 “inclou calç viva” o ara només treballen “a cop de porra, multa, destitució i presó”. Per la seva banda, la Gabriela Serra no va dubtar que la situació política condueix a “l’obligació de complir amb el mandat de la majoria”. Segons el seu criteri, “el 155 és el gest més clar d’un estat de dretes, no de dret, que només entén la violència i la repressió”. “El poble demana, el poble empeny i nosaltres complirem”, hi va afegir.

Atac a la democràcia

Des d’ERC, el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, va constatar que “el PP i els seus aliats no han suspès només l’autonomia, han suspès la democràcia”. La número dos del partit i portaveu de JxSí, Marta Rovira, va assenyalar que mentre el govern català i el Parlament tenen “un mandat democràtic i legal que empara tot el que han fet des del 27 de setembre del 2015, el govern espanyol fa un cop d’estat contra una majoria legal i democràtica”.

Pel que fa al PP, el seu representant a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, en canvi, va “celebrar la decisió perquè és la millor garantira per retrobar la normalitat com abans millor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia