Política

Puigdemont demana un ple per respondre al cop de Rajoy

El president insta tots els diputats a debatre l’intent de liquidar l’autogovern i “actuar-hi en conseqüència”

Veu el 155 com “el pitjor atac des de l’abolició de la Generalitat per part de Franco”

El president Carles Puigdemont va atorgar ahir caràcter extraordinari al ple previst la setmana que ve. Declaració d’independència, eleccions, article 155, sedició, rebel·lió, totes aquestes paraules ressonaran com mai a l’hemicicle de la cambra catalana en boca, cal destacar, dels 135 diputats i no únicament dels independentistes. Serà tot un retrat de la política catalana en un moment àlgid i cabdal per al futur de les institucions catalanes.

La sessió plenària ja havia estat sol·licitada pels grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP i restava pendent del dia i hora que fixés la junta de portaveus el pròxim dilluns. Ara, però, la junta ho farà a petició del mateix president i amb un únic punt en l’ordre del dia: donar resposta a l’article 155 o el que el president va qualificar com “el pitjor atac des de l’abolició de la Generalitat per part de Franco”.

L’objectiu del president és que siguin “els representants de la sobirania ciutadana” els que “debatem i decidim sobre l’intent de liquidar el nostre autogovern i actuem en conseqüència”, va demanar. Un final de frase que aixeca encara més expectatives respecte a la cita de la setmana que ve al Parlament, ja que els grups independentistes ja van apuntar dilluns passat que el ple havia de servir per aprovar la declaració d’independència que va quedar pendent en la compareixença de Puigdemont el passat 10 d’octubre. L’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i la negativa de Rajoy a acceptar el diàleg proposat per Puigdemont va acabar d’obrir aquest camí. El president fins i tot explicitava que aquest nou pas es podria votar a la cambra.

Ara, amb el nou anunci de Puigdemont, tots els focus estaran posats en una nova sessió plenària que, a més a més, tindrà al damunt la lupa de la fiscalia, que ahir també amenaçava amb la interposició d’una querella contra el president si feia qualsevol pas per declarar la independència.

Amb aquest escenari polític, el president Puigdemont va aparèixer anit amb un posat serè que deixava la gravetat de la situació a les paraules pronunciades. “Allò que els catalans vam decidir a les urnes, el govern espanyol ho liquida i anul·la als despatxos”, va declarar el president tan bon punt va iniciar la declaració institucional. Puigdemont es va referir una vegada i una altra a la falta de legitimitat i legalitat que envolta la decisió del govern de Rajoy i de tot l’aparell de l’Estat espanyol d’aplicar les mesures que haurà d’aprovar el Senat divendres de la setmana que ve. “El govern espanyol s’ha autoproclamat de manera il·legítima el representant de la voluntat dels catalans, sense passar per les urnes, amb un suport escàs i contra la majoria”, asseverava en una intervenció des del Palau després d’assistir a la manifestació de Barcelona.

Puigdemont va fer esment a la “infame recollida de cartes que va protagonitzar Rajoy contra l’Estatut per advertir que “aquells irresponsables que van vulnerar el pacte constitucional del 78, són els que avui ens volen governar”, va reblar. També va recordar que les institucions catalanes no van néixer amb la Constitució i que “cap govern no pot esborrar aquest fet persistent al llarg del temps”.

A més del català, el president va emprar el castellà i l’anglès en la seva intervenció. En castellà va fer referència al que considera un atac a la democràcia que, a més a més, “obre la porta a altres abusos de les mateixes característiques”. En anglès, Puigdemont es va dirigir als ciutadans europeus per comunicar-los que els catalans comparteixen els mateixos valors de justícia, solidaritat, democràcia i llibertat que van servir per fundar la Unió Europea.

Allò que els catalans vam aprovar a les urnes, el govern espanyol ho liquida i anul·la als despatxos
Els irresponsables que van vulnerar el pacte constitucional del 78 són els que avui ens volen governar
Les institucions i el poble de Catalunya no podem acceptar aquest atac, és incompatible amb una actitud democràtica

Forcadell: “S’han traspassats tots els límits”

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no va dubtar a qualificar ahir la maniobra del president Mariano Rajoy de “cop autoritari”, ja que pretén “censurar” i “vetar” un dels parlaments “més legítims” de la història de Catalunya, i va reiterar el seu compromís amb la democràcia i els drets dels diputats. Forcadell va recordar que els 135 parlamentaris van ser escollits en “unes eleccions que van tenir una participació sense precedents”. A més a més, la màxima autoritat del Parlament, una de les principals institucions que resultaran damnificades quan s’apliqui l’article 155, també apunta que la decisió de Rajoy no s’emmarca en la legalitat perquè “no els permet fer el que volen fer”. “Els que s’omplen la boca defensant la Constitució no els acompanya ni la legalitat ni la legitimitat”, va afegir. Per Forcadell, aquest és l’últim intent del president del govern espanyol d’aconseguir el que ha estat intentant al llarg de la legislatura, “dictar allò de què es pot parlar en un Parlament”, indicava. “Vol que deixi de ser una cambra democràtica”, advertia Forcadell, i “no ho permetrem”. Forcadell va refermar el compromís en la defensa de la sobirania del Parlament, les seves plenes atribucions i el drets dels 135 diputats. “Cap pas enrere, treballarem sense descans perquè el Parlament continuï representant allò que han decidit tots els catalans”, va finalitzar, sense fer cap menció a l’activitat parlamentària que Puigdemont sí que va avançar ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell