Política

Parlamentaris europeus adverteixen Londres sobre els drets dels comunitaris

Afirmen que és il·legal que s’obligui els ciutadans de la UE a registrar-se

‘Lobbies’ financers avisen del risc de perdre llocs de treball i inversió

Un grup d’eurodiputats va enviar ahir una carta a la ministra de l’Interior britànica, Amber Rudd, per advertir-la que no pot registrar els ciutadans comunitaris que resideixen al Regne Unit si finalment la Unió Europea (UE) accedeix al període de transició que ha demanat la primera ministra, Theresa May, a partir del 29 de març del 2019, quan es faci efectiva la sortida del Regne Unit de la UE.

La setmana passada, Rudd va declarar en una comissió parlamentària que estan preparant un registre perquè s’hi inscriguin tots els europeus residents al país a finals del 2018, una decisió que consideren “extremament problemàtica”.

“Està suggerint el Ministeri de l’Interior que només cal que es registrin els europeus no britànics? L’article 26 de la llibertat de moviment deixa clar que les targetes de residència o són per a tots o no són per a ningú”, diuen en la carta, que es va filtrar a la premsa. Entre els signants hi ha eurodiputats de totes les forces polítiques.

També adverteixen que, segons la legislació europea, no poden prohibir l’entrada al país dels ciutadans europeus amb antecedents policials, tal com pretén fer Rudd.

Els eurodiputats recorden que, durant el possible període de transició de dos anys, el Regne Unit seguiria sota legislació europea i sota els dictàmens de les seves institucions, sense excepció. També que el Parlament Europeu tindrà dret de vet sobre qualsevol pacte final del Brexit.

Els plans inicials de May no tenen res a veure amb la situació actual. May ha passat de defensar un Brexit dur a demanar-ne un de suau.

Ahir, cinc dels principals lobbies financers britànics van enviar una carta al ministre del Brexit per advertir-lo del risc de perdre llocs de treball i inversió si no s’arriba a un pacte de transició urgent amb la Unió Europea.

La primera ministra es troba en una situació compromesa, fins al punt que s’apunta la possibilitat que no s’arribi a cap acord, una situació que seria nefasta per als interessos del Regne Unit. El 76% dels britànics creuen que les negociacions van pel mal camí.

No ajuda a millorar la seva imatge la filtració d’unes suposades declaracions del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, dient que una “abatuda i desanimada” May li va implorar ajut durant el sopar privat la setmana passada. La Comissió va negar ahir que Juncker hagués fet aquest comentari. May, però, va rebre una mica d’oxigen la setmana passada quan la UE va accedir a començar a parlar, a partir del desembre, del pacte comercial que tant interessa al Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona