Política

Els mitjans de comunicació públics es reivindiquen

Les direccions i els treballadors de TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN presenten un manifest conjunt pel dret a la informació

L’amenaça d’intervenció per part de l’Estat és un “atac a la ciutadania”

Les direccions i els treballadors dels mitjans públics catalans –TV3, Catalunya Ràdio i l’agència ACN– van protagonitzar ahir un acte conjunt d’unitat i de reivindicació, amb la presentació d’un manifest signat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i els comitès d’empresa i consells professionals d’aquests mitjans. El manifest –la lectura del qual, que van fer en diferents idiomes professionals com Mònica Terribas, Ramon Pellicer i Raquel Sans, es va emetre en directe– es pronuncia contra l’amenaça d’intervenció dels mitjans públics per part del govern espanyol si s’aplica l’article 155 de la Constitució.

El manifest recorda que TV3 i Catalunya Ràdio “van néixer el 1983 per mandat de totes les forces polítiques presents al Parlament de Catalunya” i afirma que “des de Catalunya i en català, expliquem el que passa al món buscant la màxima pluralitat i veracitat”. Segons el text, “l’amenaça d’intervenció dels mitjans públics catalans per part del govern espanyol suposa un atac a la ciutadania i vulnera el seu dret a rebre una informació veraç, objectiva i equilibrada, un dels drets fonamentals de qualsevol democràcia”. Per la CCMA i els seus treballadors, “el sol fet que un govern pretengui interferir i controlar el funcionament d’aquests mitjans és una prova de la seva voluntat d’involució”.

Pel director de TV3, Vicent Sanchis, “les assemblees que s’han celebrat aquests dies són contundents”. “La nostra intenció és continuar treballant com fins ara, amb la màxima independència possible i sense coaccions. L’única barricada que ens plantegem és la professionalitat de la gent que hi treballa; si el que vol el govern de l’Estat és pluralitat, aquests mitjans han de seguir treballant com fins ara.” Vicent Sanchis va subratllar ahir que, davant aquesta amenaça, “l’important no és el que pugui passar amb nosaltres, els directius, sinó saber que la Marató se seguirà fent, que Catalunya Ràdio seguirà emetent, que l’ACN seguirà subministrant notícies”. Respecte a les crítiques de parcialitat que aquests dies s’han fet a TV3 des de l’Estat, Sanchis va destacar el to creixent amb què “van començar dient que fem una informació esbiaixada, van continuar assegurant per estàvem al servei del referèndum de l’1-O i ara ja som un instrument d’agitació i propaganda”.

El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, va recordar que els mitjans públics catalans “no depenen del govern sinó del Parlament, precisament perquè al país hi havia una demanda per desgovernalitzar-los”. I, respecte a possibles canvis en els directius de les emissores i en la manera de treballar, va recordar: “Tenim un llibre d’estil i, vingui qui vingui, s’ha de complir.”

Sobre la possible desobediència dels treballadors de la casa davant aquest hipotètic canvi en els alts càrrecs dels mitjans, el director de l’ACN, Marc Colomer, va assegurar que “no hi ha cap directriu sobre com s’ha d’actuar, cadascú ho farà en un sentit o un altre d’acord amb la seva consciència; el que és cert és que la posada en qüestió de la professionalitat ha estat rebuda com una autèntica ofensa”. Per Colomer, “hem perdut qualsevol garantia jurídica, ja que l’article 155 disposa que qualsevol càrrec pot ser revocat sense passar pel Parlament ni el consell d’administració”.

En la presentació del manifest es van recordar les nombroses mostres de suport i solidaritat rebudes tant des de dins de Catalunya com des de fora.

LES FRASES

L’única barricada que ens plantegem és la professionalitat de la gent que hi treballa
Vicent Sanchis
Director de TV3
Els nostres mitjans públics no depenen del govern sinó del Parlament, era una demanda del país
Saül Gordillo
Director de Catalunya Ràdio
Amb l’aplicació de l’article 155 perdem qualsevol garantia jurídica
Marc Colomer
Director de l’acn


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia