Política

Mobilització ciutadana per defensar l’escola catalana

Milers de ciutadans es manifesten a les capitals de comarca

Denuncien que l’atac a la professionalitat dels mestres es fa servir com a eina política per centralitzar les competències educatives

“L’educació és l’arma més poderosa per canviar el món.” La frase és de Nelson Mandela i en la pancarta que es podia llegir a la concentració de la plaça del Vi a Girona, s’hi havia afegit: “És d’això del que teniu por?” Per defensar el model d’escola catalana davant dels atacs reiterats de l’Estat, la ciutadania va fer pinya ahir a la tarda amb concentracions unitàries amb el lema “No ens toqueu l’educació!”. Convocades pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), milers de persones, incloent-hi mestres i moltes famílies, van respondre a la crida de concentració davant dels consistoris de les capitals de comarca.

En relació amb les acusacions d’“adoctrinament”, en la concentració gironina, Jordi Rútia, mestre d’educació infantil de l’escola Migdia, destacava que es qüestionés la professionalitat dels educadors precisament ara, i sobre la seva feina hi afegia: “Avui hem parlat de la tardor i demà explicaré la castanyada; no veig on puc parlar als alumnes de la relació Catalunya-Espanya.” Mestres de l’escola Migdia, però també d’altres centres escolars de Girona i del Gironès, van participar en l’acte a la plaça del Vi, que va reunir més d’un miler de persones i va ser presentat per la periodista Núria Riquelme, que va insistir que l’escola pública és “transmissora dels valors democràtics” i “eix vertebrador de la cohesió social”. La lectura del manifest va ser a càrrec d’Albert Quintana, membre del Moviment de Renovació Pedagògica a Girona. En el text es condemnen les declaracions en què s’acusa el professorat català de fomentar l’odi contra Espanya i es demana la dimissió del ministre d’Educació i del d’Afers Estrangers. El manifest denuncia que aquest atac no és només contra els docents, sinó que és “un atac contra l’educació pública, que ha sigut i és la garant del clima de respecte social” del país. També s’assenyala que l’objectiu final és desmantellar l’educació pública.

En el torn dels parlaments, l’AMPA de l’escola Joan Bruguera, en representació de totes les AMPA de la ciutat, va llegir un text en què es va recordar el punt límit que va significar la violència exercida als col·legis l’1-O. El text subratlla que l’escola pública és plurilingüe, integradora i plural. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans va instar a la mobilització permanent i va demanar una “educació que ens faci més lliures”.

També al territori

A Santa Coloma de Farners, unes 300 persones, entre mestres i veïns dels municipis selvatans, es van aplegar davant l’ajuntament. A Olot, més de 500 persones es van concentrar al davant de Can Joanetes. Unes 400 persones es van reunir a la plaça del Castell de la Bisbal d’Empordà i unes 500 davant l’ajuntament de Figueres. Davant del consistori de Banyoles s’hi van aplegar un bon nombre d’educadors i també famílies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona