Política

ERC i PDeCAT insten a una resposta unitària el 21-D

Tenen converses obertes, que ampliaran a tots els grups “interpel·lats pels valors republicans”, per bastir una estratègia conjunta

Ho veuen com una “oportunitat” per consolidar les posicions

Trobar una fórmula consensuada per donar resposta unitària des del republicanisme a les eleccions “il·legítimes” del 21-D. Amb matisos, aquest és el conjur que es van fer ahir, per separat, tant ERC com el PDeCAT després de sengles reunions al matí per analitzar la situació creada arran de l’aplicació de l’article 155, que destitueix el govern en ple, i la convocatòria d’eleccions per al 21 de desembre. Uns i altres, de fet, ja n’estan parlant aquests dies, en unes converses “absolutament obertes” en què també es preveu implicar els altres grups que defensen la nova República Catalana, o almenys “se senten interpel·lats pels valors republicans” i “agredits” pel 155: la CUP, Podem i, fins i tot, els comuns, tot i que aquests ja van avisar diumenge que no es veuen formant part de cap front comú sobiranista.

“Avui aquesta és una majoria amplíssima al nostre país, i hi hem de trobar estratègies conjuntes i unitat d’acció”, demanava el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, que apostava per refermar aquesta “imprescindible unitat republicana” a través del diàleg, després d’una permanent nacional a la qual van assistir el vicepresident, Oriol Junqueras, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. ERC, això sí, per ara no es mulla a exposar quina veu la millor fórmula per a unes eleccions que qualifica de “parany que cal afrontar”. “Les urnes no ens fan por, l’Estat espanyol vol jugar en un terreny que és el nostre i trobarem la manera de participar-hi, presentant-nos-hi o no”, argumentava, abans de reblar: “Nosaltres no agredim mai les urnes, com ells van fer l’1-O; sempre les defensem.”

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, anava en el mateix sentit, però encara un pas més enllà, i ja anunciava, després de dues hores i mitja de reunió del comitè nacional, que el seu partit es presentarà a les eleccions del 21-D “per defensar les institucions catalanes contra un 155 miserable”. “Senyor Rajoy, ens veurem a les urnes”, desafiava. Això sí, com feia Sabrià, s’instava amb la resta de forces que defensen la República a buscar entre totes “la millor fórmula” possible per veure amb quina estratègia hi concorren. En una decisió que assegurava que comparteix el president Puigdemont, que no va anar a la reunió –l’únic membre del govern va ser Josep Rull–, el PDeCAT ho afronta com un “plebiscit” pel 155 en què l’objectiu ha de ser revalidar l’actual majoria absoluta per dir a l’Estat espanyol que Catalunya no accepta les mesures imposades per Madrid.

Ara, que tampoc és clar que això serveixi per gaire, ja que el vicepresident del Senat, Pedro Sanz, ja deia ahir a La Razón que si el govern resultant del 21-D defensa la República (i fa cas omís, doncs, de la legalitat espanyola) tornaran a aplicar el 155. El PDeCAT, en tot cas, ja va posar en marxa ahir el procés intern, que haurà d’accelerar els terminis fixats, de les primàries per triar el seu candidat, de qui Pascal va evitar parlar. Sigui com sigui, tant ella com Sabrià coincidien a qualificar les eleccions d’“oportunitat” per consolidar la República proclamada divendres, un qualificatiu en què coincidia Junqueras a la nit a TV3, tot i que dubtava si tothom “acceptarà els resultats electorals”. Sabrià, en aquest sentit, admet que ha nascut “fràgil”, i que són “conscients de les dificultats de la seva implementació”, tot i que creu que es veurà el govern “actuant” en els propers dies. “Intentem fer un exercici de realisme i hi ha la necessitat de defensar-ho entre tots”, sostenia.

Sigui la fórmula que sigui, tenen poc temps per acordar-la, ja que segons la Loreg el termini per presentar coalicions electorals acaba dimarts que ve; el de candidatures, el dia 17. Els catalans a l’exterior poden demanar el vot fins al 22, i qui no pugui ser-hi el 21-D podrà votar per correu fins al 17 de desembre. Per cert, la mateixa llei electoral prohibeix ser en llistes els condemnats per sentència ferma, però no si algú és en presó provisional com Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

LES FRASES

Cal que el 21-D sigui una oportunitat més per consolidar la República, i no n’hem de desaprofitar cap
Sergi Sabrià
portaveu d’erc
Cal posar tots els arguments polítics i la capacitat de defensar les institucions per dir que no volem el 155
Marta Pascal
coordinadora general del pdecat

Jordi Sànchez anima a seguir des de la presó

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, va denunciar en un tuit ahir, a través del compte de l’entitat, la “guerra psicològica” que pretenen fer certs mitjans per “confondre i desanimar”. “Estic fort i bé, seguim”, sotenia. El cas de Sànchez, que avui fa 15 dies que és a la presó, va ser ben present en el secretariat nacional reunit extraordinàriament al vespre per analitzar la situació, de la qual no havia transcendit res en tancar l’edició.

Òmnium ha posat en marxa a les xarxes socials la campanya Free Jordis, amb comptes específics a Twitter i Facebook que difondran les activitats, articles i actes de suport que s’organitzin per demanar l’alliberament immediat de Sànchez i Cuixart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona