Política

La jutge dicta presó sense fiança per al vicepresident Junqueras i set consellers

L’extitular d’Empresa i Coneixement Santi Vila podrà sortir en llibertat provisional si diposita 50.000 euros

Interior reparteix els consellers a dos centres penitenciaris de Madrid

La jutge de l’Audiència Nacional espanyola que investiga el govern de la Generalitat pels presumptes delictes de rebel·lió o sedició i malversació de fons públics ha decretat presó incondicional sense fiança per al vicepresident Oriol Junqueras i set dels consellers que han anat a declarar aquest dijous a Madrid. L’extitular d’Empresa i Coneixement Santi Vila podrà sortir de la presó si diposita una fiança de 50.000 euros.

Lamela ha avalat el petició de la Fiscalia i ha decidit enviar a presó preventiva els consellers Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Joaquim Forn, Carles Mundó i Meritxell Borràs i Santi Vila. Aquest últim, però, podrà sortir en llibertat provisional quan pagui la fiança.

En dues interlocutòries separada , una per al govern destituït i l’altra per a Vila, la jutgessa justifica la presó incondicional per l’existència d’una “alta probabilitat d’ocultació, alteració i destrucció de proves”, “alt risc de reiteració delictiva” i un “elevat poder adquisitiu” que els permetria “abandonar el territori i subsistir a l’estranger”.

La fiscalia també demanava presó incondicional per a Santi Vila, però la magistrada ha decidit imposar-li una fiança pel fet que va abandonar el càrrec abans de “consumar l’intent secessionista” que va suposar la votació de la declaració unilateral d’independència (DUI) al Parlament. I és que tot i que veu el mateix risc de fuga i d’ocultació de proves que en el cas dels altres investigats, no considera que hi hagi risc de reiteració delictiva.

Lamela encara no ha fet pública quina decisió adoptarà respecte de la resta de membres del govern català que es troben a Brussel·les. Son el president, Carle Puigdemont, i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret.

Els consellers ja són a la presó

Els nou consellers han ingressat aquest mateix dijous a dos centres penitenciaris de la comunitat de Madrid. Junqueras, Forn Turull, Romeva, Rull, Mundó i Vila són traslladats a la presó d’Estremera i Bassa i Borràs a Alcalá Meco. Tres furgons policials han portat els darrers consellers a la presó d’Estremera cap a un quart d’onze de la nit, tres hores més tard de l’entrada del primer furgó.

En un primer moment Institucions Penitenciàries –que depèn del Ministeri d’Interior espanyol– havia decidit repartir entre cinc madrilenys els centres els nou consellers. Quan els vehicles policials ja havien sortit de l’Audiència hi ha hagut un canvi de criteri i s’ha decidit ubicar tots els homes junts a Estremera.

Des de l’arribada del primer vehicle policial, s’han escoltat crits de “Visca Espanya” o “Ho pagareu” des de l’exterior de les instal·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses