Política

Les escoles encara no saben com els afectaran les eleccions del desembre

Els òrgans de l’administració espanyola no aclareixen com es faran els comicis del 21-D en un dia lectiu

Les famílies demanen informació per organitzar-se

La convocatòria sobtada d’eleccions al Parlament de Catalunya feta pel govern espanyol, fent ús de l’article 155 de la Constitució, ha obert una multitud d’incerteses, entre les quals hi ha saber com es desenvoluparà una jornada electoral en dia feiner i en vigílies de les vacances escolars de Nadal. A poc més de dos mesos per als comicis, des de l’intervingut Departament d’Ensenyament asseguren que no han rebut cap informació de com es resoldrà la qüestió i que estan en espera del que digui la Junta Electoral Central.

A hores d’ara, la confusió és total i els organismes susceptibles de donar informació sobre la jornada electoral es passen la pilota els uns als altres i ningú no aclareix si el 21 de desembre hi haurà classe, si aquell dia començaran les vacances de Nadal o com s’ho faran els pares per conciliar feina, votació i la cura dels fills.

Contactat per aquest diari, el Ministeri d’Educació, responsable màxim dels centres escolars catalans des que el govern espanyol va destituir la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, i va agafar les regnes del govern, es desentén de l’assumpte i passa la pilota a la Junta Electoral Central (JEC). Per la seva banda, aquesta nega tenir cap paper pel que fa a la logística dels col·legis electorals perquè es tracta d’una competència “del cens electoral i els ajuntaments”.

L’oficina de Barcelona del Cens Electoral, que forma part de l’Instituto Nacional de Estadística, adreça el sol·licitant d’informació a la central de l’INE, a Madrid, que es limita a manifestar que la seva feina és proporcionar el cens electoral per fer els comicis i que ells no saben res de l’organització de la jornada. L’únic que saben és que “els col·legis electorals s’obriran i es tancaran”. Les respostes a les demandes de famílies, mestres i votants en general són –diuen– cosa del Ministeri de l’Interior, que despatxa la sol·licitud d’informació amb la no-resposta al correu electrònic que el ministeri fa enviar al departament de premsa a qui vulgui treure’n l’entrellat.

Enmig d’aquest mar de confusió, les escoles i les famílies miren d’anticipar-se al 21 de desembre amb els precedents, que ja queden molt lluny (les últimes eleccions en dia feiner van ser les europees del dijous 15 de juny de 1989) i el que diu la legislació actual.

El decret 605 de 199, publicat al Boletín Oficial del Estado (BOE) determina que “en el supòsit que el dia fixat en els corresponents decrets de convocatòria per a la celebració de les eleccions no sigui festiu, es considerarà inhàbil a efectes escolars en el territori corresponent”. Això vol dir que els escolars no coincidiran pels passadissos ni pel menjador del centre amb els votants, ni els mestres hauran de fer equilibris estranys per fer compatible el dret de vot amb la seva tasca docent, com alguns temien.

Queda per resoldre, però, quan començaran les vacances de Nadal dels estudiants que, d’acord amb el calendari escolar vigent, comencen el dissabte 23 de desembre. Si el dijous 22 és festiu, també ho serà el divendres 23? Ho serà de facto? Quan es faran els tradicionals concerts de Nadal de les escoles i altres festivals, que en molts casos es duien a terme la vigília de l’últim dia d’escola, que enguany serà precisament el dia de les eleccions?

Aquestes i altres preguntes ja els han arribat, a la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac) des d’algunes AMPA desorientades. Fins ara –diu la Fapac– no han rebut cap instrucció i admeten que sobre la taula hi ha la possibilitat que s’avancin les vacances escolars, amb el consegüent problema que això suposa per a les famílies, que s’hauran de buscar un cangur o demanar permís a la feina. Tot plegat, un maldecap més en els comicis més estranys dels últims anys.

LA DATA

15.06.89
Les eleccions
europees de l’any 1989 són les últimes que es van fer en un dia feiner. També era un dijous.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia