Política

opinió

El desllorigador del 21-D

Des de fa anys, com a periodista, he tingut relació amb els consellers que avui estan empresonats a Madrid i els que estan a Bèlgica. Els he entrevistat quan eren a l’oposició i també ara al govern, he anat a les seves rodes de premsa. Reconec que hi hagut dies en què els he posat entre l’espasa i la paret. Hi he parlat als passadissos del Parlament. Recordo que en la roda de premsa del darrer consell de govern de la Generalitat vaig preguntar al portaveu, Jordi Turull, si tenia la sensació –per allò que podia succeir– d’haver assistit al darrer consell de govern al Palau de la Generalitat. Va contestar que ens veuríem “dimarts vinent”. No va ser així. Vull creure que moltes persones no teníem la sensació que es produirien detencions pràcticament immediates, tot i ser coneixedores dels perills que envoltaven l’afer. El periodisme “de saló” dona claus per conèixer les persones que exerceixen de polítics. Puc dir que els encausats no mereixen estar en aquesta situació. Ben segur que en el procés s’han fet coses mal fetes i sovint no s’ha mesurat la paciència necessària que requereix l’alta política. Ni des de l’unionisme ni des del independentisme. La història ho analitzarà millor que el periodisme de rabiosa actualitat o de paparazzi, que aquests dies ha tret la pitjor cara.

Ara mateix el desllorigador més immediat depèn del 21 de desembre. Unes eleccions que marcaran un disseny sociològic de la situació. A l’exterior serà llegit i comptat com un referèndum. No seria sobrer que tots els partits s’hi presentessin demanant l’alliberament dels presos amb l’afegitó que desitgin. Unionisme, catalanisme, independentisme, república... El que vulguin. Una part majoritària de la política europea no veu bé la independència i una part encara més majoritària no veu bé l’empresonament de persones que només volen fer política...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona