Política

Fachin marxa de Podem i allarga la mà a ERC i la CUP

El secretari general denuncia “la intervenció d’Iglesias”, amb “mètodes dubtosos”, i defensa que cal parlar amb els independentistes

La direcció estatal defensa que ha fet “neteja democràtica”

La pugna entre la direcció de Podem a Catalunya i la de l’Estat ha viscut l’esclat definitiu, que podria tenir conseqüències incertes: el secretari general de la formació a Catalunya, Albano-Dante Fachin, va anunciar ahir que dimitia del càrrec i abandonava el partit, en desacord amb “la intervenció” de Pablo Iglesias sobre l’autonomia dels morats a Catalunya. Una intervenció que Fachin va tornar a comparar amb l’aplicació de l’article 155 del govern espanyol sobre les institucions catalanes, sense estalviar fortes crítiques a la direcció estatal i als comuns. De fet, va acusar Xavier Domènech, coordinador de Catalunya en Comú, d’acatar els “mètodes dubtosos” d’Iglesias.

Fachin va acusar Iglesias de ser “incoherent”, de no “entendre el que passa a la societat catalana” i d’imposar, “sense diàleg”, una consulta –la que ha de decidir si Podem s’integra en els comuns en les eleccions del 21-D– amb “poques garanties democràtiques”. Per Fachin, “la confluència ja ho ha decidit tot, i ja ha decidit que no es parla amb cap organització independentista”. També es va preguntar si, “quan augmenti la repressió, Podem supeditarà la seva solidaritat als càlculs electorals”. “Catalunya ha fet envellir Podem de manera aclaparadora.” I, arran del desviament dels seus principis primigenis, Fachin va argumentar el seu adeu.

Ara caldrà veure qui seguirà Fachin en la seva marxa. La resta de la direcció ahir encara no es va manifestar. Fachin i els seus afins mantindran contactes amb ERC, la CUP i Procés Constituent per explorar la possibilitat d’integrar-se en alguna llista àmplia de cara al 21-D. Per si finalment es concreta algun acord, Fachin ha registrat “un partit instrumental” –a la manera de la marca blanca de la CUP–, una plataforma que, depenent de l’evolució dels escenaris, podria donar lloc, a llarg termini, a un nou partit. El grup de Fachin hauria de ratificar dissabte la seva integració en alguna candidatura, per bé que va precisar que ell no es plantejava “el fitxatge” per cap partit.

ERC va recollir el guant de Fachin. El seu portaveu, Sergi Sabrià, el va convidar “a participar en el que li vingui de gust” i a “col·laborar” amb els republicans. Sabrià no es va estar de recordar que ERC aposta per llistes “obertes i plurals”, i va posar com a exemple la darrera candidatura que van presentar al Congrés: “Ho representava perfectament.”

La dimissió de Fachin no va agradar gens a Iglesias, que considera que s’hauria d’haver esperat a conèixer els resultats de la consulta convocada des de Madrid per forçar que es concorri al 21-D en coalició amb el partit d’Ada Colau. Segons recull Europa Press, per la direcció estatal, la marxa de Fachin demostra que “té un full de ruta propi” i que “no li importen els inscrits” del partit. La cúpula de la formació morada ja l’havia desautoritzat dies enrere pel seu acostament als independentistes i el consideraven “orgànicament i políticament fora” de Podem. El secretari d’organització, Pablo Echenique, va defensar que la intervenció sobre el partit a Catalunya ha estat “una neteja democràtica” de la qual “pocs partits es poden vantar”. Echenique augura un “sí contundent” en la consulta convocada des de Madrid, els resultats de la qual es coneixeran avui.

LA FRASE

Per fer política a Catalunya al dictat d’un partit de Madrid, ja hi ha Iceta i el PSC
Albano-Dante Fachin
exsecretari general de podem a catalunya

Crida al no en la consulta

Després de l’anunci de Fachin, una vintena d’inscrits de Podem van mostrar el seu suport al fins ahir secretari general del partit a Catalunya. Aquests inscrits van instar tota la militància a “votar un no digne” en la consulta interna sobre la possibilitat d’anar en coalició amb els comuns el 21-D. Una consulta que consideren “imposada” per la direcció de Pablo Iglesias. A través d’un manifest, aquests inscrits es queixen que la direcció “escollida democràticament a Catalunya no ha participat en l’elaboració de la pregunta de la consulta”, i que aquesta és “una ingerència que contradiu l’ideari de Podem” pel que fa a la “plurinacionalitat”. També demanen un “no digne” perquè no coneixen “les condicions de la confluència” i per “evitar diluir Podem Catalunya en un altre partit” que no li ofereix “garanties ètiques suficients” i que prioritza “els interessos electorals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona