Política

Procés sobiranista

Personalitats dispars demanen un referèndum pactat

Polítics diversos defensen una consulta legal després de les eleccions

Demanen la derogació de l’article 155

Més de 150 personalitats catalanes de diversos àmbits han signat un manifest en què insten les formacions que concorrin a les eleccions del 21 de desembre a incloure en els seus programes la negociació d’un referèndum pactat, però sense fixar terminis per executar-lo. Entre els signants del document, presentat ahir en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya, hi ha polítics tan diversos com els exconsellers Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC), Andreu Mas-Colell (CiU) i Montserrat Tura (PSC). També el signen els exdiputats Joan Herrera (ICV) i David Fernàndez (CUP), i fins i tot l’expopular Josep Curto.

Els signants proposen, a més del referèndum pactat, que s’incloguin dos punts més de manera comuna en tots els programes per al 21-D: l’anul·lació de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola i l’amnistia per als líders de l’ANC i Òmnium i els membres del govern empresonats.

“Esperem que hi hagi sensibilitat política en els partits atesa la situació d’emergència nacional”, va assenyalar l’historiador Borja de Riquer, que ha estat un dels promotors del manifest. Segons De Riquer, qualsevol formació “catalanista” hauria d’estar disposada a acceptar aquests tres punts, i va destacar precisament la “transversalitat dels signants” que els reclamen.

A banda de polítics, també s’han adherit al manifest els secretaris generals de CCOO i la UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, i diverses personalitats del món de la cultura com ara l’actriu Emma Vilarasau, el músic Jordi Savall i l’escriptor Jaume Cabré.

D’altra banda, José Antonio Pérez Tapias, al seu moment rival de Pedro Sánchez per aspirar a la secretaria general del PSOE i exportaveu del corrent intern del partit Esquerra Socialista, va demanar també ahir als òrgans de la formació que apostin per celebrar un referèndum pactat com una possible solució al conflicte català. En la carta de Pérez Tapias a la direcció, que assenyala que la defensa del partit de votar una reforma de la Constitució ha contribuït al “fracàs polític” actual, s’hi han adherit més de mig centenar de militants socialistes, entre els quals destaca l’exconseller Xavier Sabaté Ibarz.

LA FRASE

Els que volen la independència ho han de poder votar; si no, és una estafa democràtica
Antoni Castells
exconseller d’economia (psc)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona