Política

Puigdemont: “No dubteu que això acabarà als tribunals internacionals i passaran vergonya”

El president cessat considera que la millor opció per al 21-D és una llista de país única on hi sigui tothom representat

Carles Puigdemont considera que Madrid està demostrant que “l’única manera que tenen perquè els catalans ens mantenim a l’Estat espanyol és per obligació”

El president Carles Puigdemont ha anunciat, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio juntament amb els quatre consellers que són amb ell a Brussel·les, “no dubteu que això acabarà als tribunals internacionals, perquè hi tenim dret, perquè estem davant un estat que ha embogit, i que passarà vergonya”.

Puigdemont ha explicat així que en cap moment han intentat eludir seves responsabilitats. “Hem vingut aquí a fer una feina que crec que estem fent. Es tracta d’administrar durant l’espai que tinguem la defensa dels nostres drets, però no dels nostres drets individuals, sinó els de les institucions de Catalunya. Si tenim uns dies, unes setmanes o uns mesos per defensar-ho al món, tenim el deure de fer-ho. Ens adrecem al món i el món escolta, comparteix o no, però escolta”, ha argumentat.

Segons ha dit, “amb els companys que són a la presó i els Jordis ens reivindiquem com a víctimes d’una persecució política”. I és que, al final, “aquesta és una causa de drets humans, s’estan violant els drets humans; Europa no pot permetre tenir presos polítics”.

Puigdemont ha subratllat que no li agrada estar Bèlgica, “voldria estar al Palau de la Generalitat”, però que es va acordar “dividir-se per treballar des d’allà i des d’aquí”. “Sabem que podem acabar a la presó. Tots. Nosaltres també”. I empresonar el govern “no només no acaba res sinó que complica i agreuja molt les coses”. A més, “demostra que l’única manera que tenen perquè els catalans ens mantenim a l’Estat espanyol és per obligació, no per empatia o per voluntat pròpia”.

En aquest sentit, el president de la Generalitat cessat per l’executiu de Mariano Rajoy s’ha preguntat: “Si guanya el front independentista, respectaran el resultat?”.

Puigdemont ha recordat que el programa electoral de JuntsxSí, “com tots els programes electorals, va ser registrat i no va rebre ni una sola reclamació”. “Hi ha gent a la presó per complir un programa electoral que es va permetre. La democràcia consisteix en acceptar la voluntat de la majora, si o no? Si és que sí, no pot tenir límits. Si és que no, s’ha de saber que vivim en una democràcia tutelada”, ha sentenciat.

En la mateixa línia, ha indicat que quan Espanya signa tractats “vull creure que se’ls creu”. “A la Constitució espanyola hi ha també un article que parla dels tractats internacionals. Si parlem de la Constitució fem-ho en un sentit ampli. Hi ha constitucionalistes que defensen que és possible fer un referèndum”, ha recordat.

Per tant, ha subratllat: “Els que han enganyat la ciutadania són aquells que han estat repetint durant anys que en absència de violència és possible parlar de tot”.

Per la seva part, el conseller cessat Toni Comín ha detallat que entre totes el membres del govern es va acordar que tots havien de poder decidir què fer tenint en compte la component política però també la personal, i “que es decidís el que es decidís ens respectaríem la decisió”.

Dignitat, coherència i llibertat

Per a Comín, “el moment més dolorós amb diferència va ser quan vam saber que anaven a presó”. Però, “tot i que no compensi l’absència, el patrimoni de dignitat, coherència i valentia, que aquests pares i mares empresonats estan donant als seus fills i familiars és immens”. No obstant, ha volgut remarcar: “No ens vam posar en això per ser màrtirs sinó per ser lliures”.

Comín ha volgut matisar que els membres del govern a Brussel·les estan donant tres batalles: “La primera és la batalla jurídica no només per a la nostra situació personal sinó també per als que estan a la presó. Treballem perquè hi hagi una conseqüència positiva en els que estan empresonats. Segon, la batalla electoral. És imprescindible guanyar amb contundència el 21-D. I la tercera és la batalla pel relat. Espanya és una democràcia fallida. Els insurrectes són ells”.

En la mateixa línia, Meritxell Serret ha afirmat que tots tenien “molt clar que hi havia riscos a totes bandes i tots teníem molt clar que no hi havia cap certesa”. “Però vam anar prenent decisions tenint molt clar que tots teníem el mateix objectiu”, ha assegurat.

Per a Clara Ponsatí, “els que recordem el franquisme se’ns ha fet molt vívid a la memòria”. I ha afegit: “Estem tornant al franquisme amb una diferència: en el franquisme una vegada arribaves a Perpinyà estaves segur, i ara no”.

Amb tot, Puigdemont ha insistit que l’Estat espanyol només parla de la constitucionalitat quan li convé, i que les oportunitats perquè el govern espanyol escoltés les propostes catalanes han estat moltes. Preguntat sobre perquè no va acudir al Senat ha dit: “No anaven a escoltar les nostres propostes. Formava part de la narrativa d’humiliació a les institucions de Catalunya i això no ho puc permetre. No puc permetre la violència i no puc permetre la humiliació de les nostres institucions”.

I sobre la possibilitat de convocar eleccions abans de la declaració institucional de la República ha aclarit: “Un 155 és una aberració jurídica amb efectes devastadors sobre el que estem construint. Pensava que una de les maneres d’aturar-ho era convocar eleccions però amb garanties”. “Vaig demanar -ha continuat- que s’aturés el 155, que la campanya electoral es pogués fer amb normalitat i que no hi hagués presos polítics. A aquestes garanties no es van comprometre mai”.

Eleccions 21-D

Respecte a les eleccions del 21-D, Puigdemont ha assegurat que, en la seva opinió, “l’ideal és que hi hagués una llista de país on hi sigui tothom, donat que ara això va de lluitar per la democràcia i la llibertat. I si volem accedir a la independència ho hem de fer des de la llibertat i la democràcia”.

“No permetré que destrueixin la democràcia com a única opció perquè destrueixin el nostre projecte”, ha afegit. Segons Puigdemont, l’Estat espanyol “no sap guanyar democràticament a Catalunya perquè no ho ha fet mai i, per això, ara vol guanyar destruint la democràcia”. I ha conclòs: “La victòria del dia 21 la llegirà tota Europa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia