Política

Política

Ciutadans millora les seves perspectives electorals després de l’1-O

El PP tornaria a guanyar les eleccions amb un 28% dels vots, seguit del PSOE i Podem, tots tres a la baixa

La independència de Catalunya passa a ser la segona preocupació dels espanyols, només superat per l’atur

El PP obtindria una intenció de vot del 28% i mantindria el seu avantatge respecte el PSOE de prop de quatre punts (24,2%) si ara se celebressin eleccions al Congrés, mentre que Podem i les seves confluències se situarien en tercer lloc, amb el 18,5% dels sufragis, seguit de molt a prop per Ciutadans, amb el 17,5% dels sufragis, segons el darrer baròmetre del CIS.

Comparat amb la mostra del juliol, el PP cau vuit dècimes, mentre que el PSOE en perd set, mentre que Podem patiria un descens d’1,8 punts i Ciutadans s’aproxima al tercer lloc després de pujar tres punts. Pel que fa les forces sobiranistes, ERC aconseguiria una intenció de vot del 2,7%, dues dècimes menys respecte el baròmetre del juliol, i el PDeCAT es mantindria quasi igual i passaria de l’1,7% a l’1,6%.

L’enquesta es va dur a terme entre el 2 i l’11 d’octubre, immediatament després del referèndum de l’1-O i les càrregues policials. Durant aquestes dates, es va dur a terme una aturada de país a Catalunya, el rei es va pronunciar sobre el referèndum de l’1d’octubre, el president d’òmnium, Jordi Cuixart, i el de l’ANC, Jordi Sànchez, van declarar per primer cop a l’Audiència Nacional, junt amb el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar al ple del Parlament la voluntat d’aplicar els resultats de l’1 d’octubre però que deixava la declaració d’independència en suspens per trobar una solució dialogada al conflicte.

En comparació al baròmetre del juliol, la formació que en surt més beneficiada és Ciutadans, que amb el 17,5% de la intenció de vot s’acosta a Podem i les seves confluències, que just sumen un punt més (18,5% davant el 20,3% de fa tres mesos). Per formacions, Units Podem passa del 12,8% al juliol fins a l’11,2% de l’octubre -1,6 punts menys-.

En Comú Podem guanyaria les eleccions a Catalunya però perd dues dècimes, fins al 3,5%, Compromís una, fins el 2,5% i en Marea, per contra, augmenta una dècima fins a l’1,3%.Pel que fa les altres forces de l’hemicicle. El PNB augmentaria tres dècimes en intenció de vot i passaria de l’1% a l’1,3%; EH Bildu passaria del 0,8% al 0,7% i Coalició Canaria se situaria amb el 0,3%, una dècima menys que al juliol. Per últim, el vot en blanc creixeria mig punts, fins el 2,8%.

El problema de la independència

Les dades del CIS indiquen també que la independència de Catalunya ha irromput com a segon problema nacional en el baròmetre, només avançat per l’atur, que torna a figurar com la preocupació majoritària, però marcant la seva cota més baixa des de l’inici de la crisi econòmica.

En concret, l’atur és citat en un 66,2% dels qüestionats, mentre que en un 29% figura la independència de Catalunya que, en el baròmetre anterior únicament s’esmentava en el 7,8% i era el novè problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona