Política

tribunals

setge a l'1-O

Forcadell, Corominas i Guinó diuen que la DUI va ser “simbòlica”

La presidenta del Parlament i Lluís Guinó, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet declaren pels presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics

Segons fonts judicials, tots tres han acatat el 155

Els tres primers investigats que han declarat davant el Suprem –Carme Forcadell, Lluís Maria Corominas i Lluís Guinó- han acatat davant del jutge instructor, Pablo Llanera, les mesures de l’article 155. A més, han donat un caràcter “simbòlic” a la declaració d’independència aprovada al Parlament el passat 27 d’octubre, segons informa la Cadena Ser i ha confirmat l’ACN. Tots tres han respost tant les preguntes dels seus lletrats com també de la fiscalia i el jutge. D’altra banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat davant del Suprem que evitar un debat parlamentari “hauria estat un incompliment de la legalitat aplicable a la Mesa del Parlament, de la legalitat internacional i dels principis de l’Estat democràtic”. Fonts properes a la presidenta han explicat que, durant la declaració, ha afirmat que sempre ha permès el debat parlamentari “sense prejutjar el resultat ni controlar el contingut” i que ho ha fet per tal de “preservar el dret a l’activitat parlamentària i el debat lliure”.

Durant la seva declaració, Forcadell ha justificat també que com a presidenta del Parlament “no pot fer un control de fons” de les iniciatives parlamentàries que es registren i que la presidència “no té reconeguda cap llibertat per impedir votacions”. Un altre dels arguments de la seva línia ha estat el que la seva actuació ha anat dirigida a defensar “la sobirania del Parlament i els drets fonamentals com la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats”. També ha defensat que el TC “no pot actuar de forma prèvia com a filtre o censura, sinó que en tot cas ho pot fer a posteriori” i s’ha reivindicat com a pacifista, argumentant que la via pacífica “és l’única possible per fer realitat els projectes polítics”.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha declarat durant dues hores i 15 minuts davant el Tribunal Suprem. Ha estat la primera dels sis investigats en donar explicacions davant del jutge instructor, Pablo Llarena, i els fiscals Fidel Cadena i Consuelo Madrigal (exfiscal general de l’Estat). Fonts de la fiscalia han confirmat que Forcadell ha respost a les preguntes del ministeri públic.

La presidenta del Parlament, el vicepresident primer, Lluís Guinó, els secretaris Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet, i l’exvicepresident de l’òrgan i posteriorment president de Junts pel Sí (JxSí), Lluís Corominas, han arribat poc després de les nou del matí d’aquest dijous al Tribunal Suprem per declarar pels presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

És el segon cop que van al Suprem, després que dijous passat el jutge Pablo Llarena suspengués la declaració prevista per donar més temps als seus advocats per preparar la defensa.

Tots sis han arribat en dues furgonetes i un cotxe i els advocats dels investigats els estaven esperant a la porta del Suprem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona