Política

Presó amb fiança per a Forcadell

El Suprem empresona la presidenta del Parlament fins que no pagui 150.000 euros i rebat l’Audiencia

Els acusats precisen l’abast simbòlic de la DUI

El fiscal exigia presó

Forcadell passa la nit a Alcalá Meco i confia poder sortir-ne avui

Una setmana després de l’empresonament sense condicions de mig govern de la Generalitat dictat per l’Audiencia Nacional, el Tribunal Suprem va dictar ahir la presó eludible sota una fiança de 150.000 euros per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, investigada pels mateixos delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Davant una fiscalia implacable que no va acceptar ni la matisació que la DUI aprovada el 27 d’octubre va ser una resolució de caràcter declaratiu i simbòlic i va exigir sí o sí la presó incondicional per a Forcadell i per als altres membres de la mesa, el magistrat Pablo Llarena va acabar imposant una fiança elevada –el triple que la imposada al dimitit Santi Vila– a l’encara presidenta del Parlament, va acordar la llibertat sota fiança de 25.000 euros per als membres de la mesa Lluís Guinó, Anna Simó, Lluís Corominas i Ramona Barrufet, i va deixar en llibertat Joan Josep Nuet. Tots ells tenen set dies per reunir els diners en una mesura que ara desafia el criteri de l’Audiencia.

La presó preventiva sota fiança és una mesura tan excepcional que l’únic antecedent en la història del Suprem data del 1997 amb la mesa nacional d’Herri Batasuna. El que la fiscalia demanava a Llarena, doncs, era que adoptés la primera presó incondicional de tota la història de l’alt tribunal.

A última hora de la nit, Forcadell va ser conduïda al centre penitenciari d’Alcalá Meco, on va passar la nit i d’on confia sortir durant el dia d’avui. “La caixa de solidaritat cobrirà les fiances dels membres de la mesa del Parlament. No esteu sols”, va reaccionar l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) a la fixació de les fiances. Un cop abonades les fiances, el jutge els imposa a tots l’obligació de presentar-se un cop per setmana al TSJC, l’entrega del seu passaport i la prohibició d’abandonar el territori de l’Estat espanyol. El jutge Llarena, alhora, els avisa que les mesures cautelars es podrien endurir “si s’evidenciés un retorn a l’activitat il·legal”.

La comunicació de la presó sota fiança arribava a les deu de la nit, tretze hores després de la citació a Forcadell a les nou del matí i com a colofó a set hores de declaració en què els citats van respondre als seus advocats i també als fiscals Fidel Cadena i Consuelo Madrigal. Si bé fonts judicials veien en el fet de contestar al fiscal un canvi d’estratègia respecte el que havien fet set dies abans el vicepresident Oriol Junqueras i els set consellers a l’Audiencia, el cert és que Llarena va ser més garantista que la seva col·lega Carmen Lamela i va concedir una setmana més per a la preparació de les defenses.

Obligació de renegar

D’acord amb la pauta dictada pel fiscal general de l’estat, José Manuel Maza, l’interrogatori dels fiscals va voler arrossegar els investigats a retractar-se de qualsevol pas en el seu anhel sobiranista per la via de renegar de tot el fet en dies previs i posteriors al 27 d’octubre, realitzar un acatament explícit de la Constitució i, al mateix temps, reconèixer que la suspensió de l’autogovern de l’article 155 és el marc vigent a Catalunya. Si bé Forcadell va concedir que la DUI tenia un “caràcter simbòlic” més que efectiu, també va advertir que en l’exercici del seu càrrec sempre va permetre tots els debats sense prejutjar-ne el contingut i no va abjurar del tot de la via unilateral, i això no va satisfer els fiscals interrogadors.

Insensible a qualsevol col·laboració, no obstant això, la fiscalia va acabar reclamant una presó incondicional sense fiança per a Forcadell, Lluís Corominas, Lluís Guinó i Anna Simó, com la de Junqueras i els set consellers. I això que el mateix ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, no amagava ahir que el magistrat Llarena del Suprem i el fiscal havien de ser ahir més receptius a l’actitud de col·laboració dels investigats. “El primer és valorar la llei, i sense dubte també analitzarà el context i les circumstàncies que concorrin en cadascú i, sobretot, també la col·laboració que es mostri en l’esclariment dels fets”, va esgrimir Zoido tot obrint la porta a una justícia més suau que la que va impartir la jutgessa Lamela a l’Audiencia.

Espanya contra Espanya

Si el focus diplomàtic que tenallava l’Estat espanyol era fins ahir la disparitat de tracte entre la justícia belga –amb la concessió de la llibertat vigilada a Carles Puigdemont i els quatre consellers exiliats– i l’espanyola, des d’ahir el litigi que s’obre de bat a bat a Mariano Rajoy és la doble cara amb què la pròpia justícia estatal afronta el mateix delicte de rebel·lió –que pot tenir un horitzó penal de fins a 30 anys– al Suprem i a l’Audiencia. Ras i curt: el que fins al dia d’ahir era un partit entre Espanya i Bèlgica és ara també un duel fratricida Espanya contra Espanya. Segons fonts judicials, el que seria el següent pas més lògic és que, un cop desautoritzada Lamela pel Suprem, sigui ara l’alt tribunal el que assumeixi totes les causes que envolten l’1 d’octubre i la DUI en una macrocausa.

“Per parlar i votar!”

A les onze de la nit, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, reaccionava des de l’exili de Brussel·les. “Carme Forcadell farà nit a la presó per haver permès el debat democràtic. Per permetre parlar i votar! Així és la democràcia espanyola”, va lamentar. També des de Brussel·les, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, l’havia rebatut hores abans: “És una gran fal·làcia. Ningú a Espanya va a la presó per pensar diferent o ser independentista.”

L’ingrés a Alcalá Meco a la mitjanit posava fi a un llarg dia en què l’arribada de Forcadell i dels cinc membres de la mesa a les nou del matí va ser corejada amb crits de “No esteu sols!” i “¡Madrid está con el pueblo catalán! que van apagar les veus de “¡Puigdemont a prisión!” dels feixistes de Falange i d’Hogar Social. Entre els presents hi havia diputats, senadors i electes del PDeCAT (Carles Campuzano, Jordi Xuclà, Marta Pascal), d’ERC (Teresa Jordà, Joan Olòriz, Joan Capdevila), d’En Comú Podem (Xavier Domènech), d’EH Bildu (Jon Iñarritu), a més d’Albano Dante Fachin. No hi havia, però, cap representant de la direcció de Pablo Iglesias a Podem ni del PNB.

LES FRASES

El primer és valorar la llei i sens dubte el context i sobretot la col·laboració amb l’esclariment del fet
Juan Ignacio Zoido
ministre de l’interior
Puigdemont diu una gran fal·làcia. Ningú a Espanya va a la presó per pensar diferent o ser independentista
María Dolores de Cospedal
ministra de defensa
Forcadell farà nit a la presó per permetre parlar i votar! Així és la democràcia espanyola
Carles Puigdemont
president de la generalitat
El meu suport a tota la mesa del Parlament. Això no pot tenir una solució penal sinó de distensió i diàleg
Xavier Domènech
en comú podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona