Política

Eleccions 21-D

Puigdemont redobla la pressió per la llista unitària

L’agrupació d’electors, que comptaria amb el president de la Generalitat i Sànchez, voreja les 430.000 signatures

El PDeCAT ajorna el consell nacional que havia de proclamar els candidats

“Del 9-N a l’1-O hem avançat molt. El poble es va apoderar, lliure, decidit i sense por. Junts pujarem els darrers graons.” Carles Puigdemont redoblava ahir la pressió des de Brussel·les per la confecció d’una llista unitària el 21-D. El PDeCAT va ajornar fins dimecres vinent el consell nacional en què havien de confegir la candidatura, previst inicialment per demà. El president de la Generalitat arrossegava així el seu partit per esgotar aquesta opció i, en ple compte enrere, manté el torcebraç perquè ERC i la CUP avalin una candidatura conjunta sense sigles: una agrupació d’electors. L’encapçalaria Puigdemont i comptaria també amb el president de l’ANC, Jordi Sànchez, en presó provisional a Soto del Real des del 16 d’octubre, amb la intenció que també hi anessin la resta de presos polítics, dirigents dels partits i independents. Les plataformes Llistaunitaria.cat i Respublica.cat, que aglutinen dirigents i militants d’ideologies diverses, presentaran avui la fusió per constituir aquesta agrupació com a llista unitària sobiranista. Un cop exhaurit el termini per registrar les coalicions, seria l’última via. Ho faria sense les sigles de cadascú i perdria les prerrogatives de què disposen els partits amb representació parlamentària.

La plataforma Llistaunitaria.cat s’acostava ahir a les 430.000 signatures. Tot i que és una opció complexa, negociadors de diversos nivells treballen per fer-la viable a contrarellotge, fins i tot amb la possibilitat de mantenir-la en cas que ERC no s’hi sumi. La consideren la millor via per “reforçar la unitat d’acció” i defensar la democràcia del “cop d’estat unionista”.

Al carrer Calàbria, però, han convocat demà un consell nacional per aprovar la composició d’ERC-CatSí, un paraigua republicà que inclou MES, Avancem, independents i al qual es podria afegir Demòcrates de Catalunya. Esquerra va supeditar una llista conjunta al fet que hi sigui la CUP, per superar l’aposta de JxSí. Els republicans van considerar que era impossible després que els anticapitalistes van tancar la porta a una coalició, cosa que els cupaires neguen. Entre les 4 opcions, la CUP les sotmetrà a les bases en l’assemblea nacional de diumenge, i en qualsevol cas s’hi inclou la d’una llista cívica. La formació d’Antoni Castellà tanca aquest migdia una consulta interna perquè els seus voluntaris decideixin si s’integren a la llista republicana en què la unitària (la seva primera opció) sigui inviable.

LA XIFRA

55.000
són les signatures
que necessitaria una agrupació d’electors per concórrer als comicis.

L’Òmnium i l’ANC, confiats

A.B

Els vicepresidents d’Òmnium i l’ANC van mostrar la seva confiança que els partits independentistes trobaran una fórmula idònia per concórrer el 21-D. El vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, més implicat en les converses polítiques sobre aquesta qüestió, no va amagar que la seva aposta és “per la llista unitària”, on estiguin presents “totes les organitzacions”. Alcoberro troba que aquesta llista és “viable”, però en qualsevol cas el que considera “prioritari” és que les eleccions del 21-D les guanyin les forces independentistes. “Estem segurs que els partits buscaran la millor forma de presentar-se a les eleccions”, va assenyalar el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, que va dir-se convençut que les formacions buscaran “acords estratègics” i acabaran arribant a “pactes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona