Política

eleccions 21-D

Carles Riera es perfila com a nou cap de llista de la CUP

El PDeCAT concorrerà al 21-D amb la marca Junts per Catalunya

Corominas no anirà a la llista, i es manté el dubte sobre què farà la presidenta del Parlament

El diputat Carles Riera es perfila com el nou cap de llista de la CUP a les eleccions del 21-D. Segons va avançar Efe, Riera (1960) parteix amb prou suport dins l’actual secretariat nacional per ser proposat com el cap de llista per Barcelona. Riera és militant d’Endavant-Osan, una de les dues organitzacions amb més pes dins la CUP. Fonts del partit no van confirmar la seva candidatura, adduint que el debat encara és obert.

Tot i la normativa estricta de la CUP per evitar repeticions a les llistes en més d’una legislatura, en el cas de Riera se’n fa una interpretació “oberta”: si no han pogut ocupar l’escó tota la legislatura poden tornar a figurar en les llistes. Riera només ha estat diputat un any (hi va entrar l’octubre del 2016, en substitució de Pilar Castillejo). En una situació similar es troben Mireia Boya i Xevi Safont-Tria. Com a candidat, Riera agafarà el testimoni del periodista Antonio Baños, que el 27-S hi va anar com a independent. La CUP manté contactes amb la plataforma d’Albano Dante Fachin i Procés Constituent –el moviment de la monja Forcades– per incorporar-ne membres.

Divendres s’acaba el termini per registrar les candidatures. Per això la feina és a contrarellotge, sobretot per al PDeCAT i ERC, que han d’elaborar les llistes sota l’ombra dels processos judicials oberts. Lluís Corominas (PDeCAT) i Anna Simó (ERC) ja han confirmat que no aniran a les llistes. Es manté el dubte sobre què farà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que, per ara, guarda silenci. El PDeCAT hi concorrerà sota la marca Junts per Catalunya (aquest va ser un dels noms proposats per al nou partit quan es va fundar, el juliol del 2016). Encapçalada pel president del govern a l’exili, Carles Puigdemont, el PDeCAT confia presentar una llista força embastada al consell nacional de demà. Es preveu que la llista inclogui els exconsellers demòcrates a Bèlgica i a la presó, alcaldes, els representants d’entitats municipalistes i personalitats externes.

ERC, per la seva banda, ha negociat amb MES, Avancem i Demòcrates per sumar membres a la llista, que liderarà el vicepresident a la presó, Oriol Junqueras. En la línia de fer una llista oberta, ahir va anunciar que dins dels 30 primers llocs per Barcelona hi haurà l’escriptora Jenn Díaz; l’experta en inserció i formació nascuda al Marroc Najat Driouech, i el sindicalista i exmilitant del PSC José Rodríguez Trinitro.

Cs repeteix els quatre caps de llista

Per al 21-D, Ciutadans (Cs) repetirà els quatre caps de llista amb què es va presentar a les eleccions del 2015. La principal novetat és la incorporació com a número sis per Barcelona d’un independent, el periodista Ignacio Martín Blanco. L’executiva de Cs va aprovar ahir unes llistes marcadament continuistes. Així, Inés Arrimadas és la cap de cartell per Barcelona; Matías Alonso, per Tarragona; Jorge Soler, per Lleida; i Jean Catel, per Girona. Per Barcelona, tornarà a anar de número 18 Sergio Sanz, que en l’últim congrés del partit va ser crític amb la direcció perquè creia que abraçava la doctrina liberal. La número dos per Tarragona serà Lorena Roldán, que fa dos anys era al quart lloc. Cs confia augmentar 25 escons del 27-S, quan va triplicar resultats. Ahir, en un acte de precampanya a Cornellà, on governa el socialista Antonio Balmón, el president de Cs, Albert Rivera, va cridar a “votar Cs perquè Iceta no faci un tercer tripartit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona