Política

memòria històrica

Acte de record a les víctimes del franquisme, a Arbúcies

La Taula de Forces Polítiques i Socials vol restituir la dignitat dels represaliats i dels seus familiars

Descendents i parents d’una cinquantena d’encausats pel règim seran diumenge en l’homenatge

La Taula de Forces Polítiques i Socials (TFPS) d’Arbúcies ha preparat per a diumenge al migdia (a les 12 h) un acte de record als veïns del poble que van ser víctimes del franquisme. Amb la col·laboració de la Comissió de la Dignitat, l’acció de la TFPS serà de restitució jurídica i moral. A l’acte de la sala Daniel Martí de la llar de jubilats, hi assistiran el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, i la diputada de Junts pel Sí Montserrat Palau, que ha participat en la llei del Parlament que va anul·lar els judicis del franquisme.

A Arbúcies, 113 veïns van ser condemnats, 13 dels quals van ser executats, indica un dels integrants de la TFPS, Jaume Soler, batlle arbucienc entre el 1979 i el 2003. La taula ha comptat amb el treball de l’ANC, Òmnium, la Plataforma per la República Igualitària (PRI), la CUP, ERC i el PDeCAT i és la concreció a la vila de la feina feta per la Comissió de la Dignitat, promotora de la iniciativa legislativa popular (ILP) perquè es declaressin il·legals els tribunals i les sentències polítiques del 1938 al 1978.

Memòria poble a poble

L’acte d’Arbúcies vol ser un reconeixement a les persones jutjades pel franquisme, però alhora és l’inici de “la restitució jurídica i recuperació de la memòria que es vol fer poble a poble”, diu Soler, un dels coordinadors de l’ANC de la Selva. Descendents i parents d’una cinquantena d’encausats pel règim seran diumenge en l’homenatge. La intenció és que dues netes d’una de les víctimes facin un parlament final. A banda de Cruanyes i Palau, també hi serà el director general de Dret i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat, Xavier Bernadí.

Els organitzadors també preveuen fer una ofrena de columnes de llorer al cementiri municipal d’Arbúcies, diumenge a les 11 h, abans de l’acte a la llar de jubilats.

LA XIFRA

13
veïns
d’Arbúcies van ser executats pel franquisme, poc després del final de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

LA DATA

29.06.17
Va ser
el dia que tots els grups del Parlament, incloent-hi el PP, van declarar nuls els judicis franquistes.

El signant del certificat, a la presó

Els organitzadors de l’acte d’Arbúcies han demanat a la conselleria de Justícia de la Generalitat un certificat personalitzat de les víctimes arbucienques del franquisme, que el govern ha expedit des de l’1 de setembre. El certificat que dona fe que s’han anul·lat els judicis franquistes està signat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que és a la presó d’Estremera (Madrid) des del dia 2 per ordre de la jutgessa de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela.

La llei aprovada al Parlament el dijous 29 de juny amb el vot favorable de tots els grups (Junts pel Sí, CSQP, PSC-PSOE, la CUP, Ciutadans i el PP) és, oficialment, la llei 11/2017, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme (1938-1978). Té un sol article (Reparació jurídica de les víctimes del franquisme), en què es declaren “il·legals els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar, que van actuar a Catalunya a partir de l’abril de 1938 i fins al desembre de 1978, per ésser contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just”. La llei encarrega a l’Arxiu Nacional de Catalunya la publicació de la relació nominal dels 66.605 encausats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona