Política

municipal

Fracassa l’alternativa al PSC i Vega és l’alcalde de Terrassa

El PDeCAT, després de set hores negociant amb TeC, ERC-MES i la CUP, acaba presentant candidat a l’alcaldia i no dona suport a Matilla dels comuns

L’alcalde, que obté suport dels cinc regidors que plegaran del PSC, apel·la al “diàleg”

Segon cop que el PDeCAT, ERC-MES, TeC i la CUP no saben fer fora el PSC
Vega assegura que contribuirà a rebaixar la tensió que viu la ciutat

El socialista Alfredo Vega deixa de ser alcalde accidental i, des d’ahir, ja és oficialment el batlle de Terrassa per als pròxims divuit mesos. Passades les cinc de la tarda, i després de set hores, es van donar per acabades les negociacions per a l’alternativa al govern amb Xavi Matilla, de Terrassa en Comú (TeC), d’alcalde que mantenien amb ERC-MES, el PDeCAT i la CUP. Tots ells sumaven els 14 regidors necessaris per intentar un canvi després de 38 anys de governs socialistes, però les diferències entre comuns i demòcrates van ser insalvables. Malgrat tractar de punts programàtics i temes de gestió, finalment van pesar més els mandats de les assemblees, i qui sap si les ingerències de les direccions fora de Terrassa, com va insinuar durant el ple el republicà Isaac Albert. TeC no accedia a l’entrada a l’equip de govern dels tres regidors del PDeCAT, però li demanaven el suport a Matilla, i els democristians reclamaven tenir incidència en el govern.

Vega va ser proclamat alcalde automàticament en ser la llista més votada en les eleccions i no haver-hi majoria absoluta de 14 vots en la primera volta per un dels candidats, ja que, a més del socialista –9 vots–, s’hi van presentar Matilla, que va obtenir 11 vots –6 de TeC, 4 d’ERC-MES i el de la CUP–, i el portaveu dels demòcrates, Miquel Sàmper, que va tenir els tres vots del seu partit “seguint el mandat que va decidir l’assemblea” la nit abans, segons van dir en fer la votació. Vega va tenir el suport dels cinc regidors que, seguint l’exemple del dimissionari Jordi Ballart, la setmana que ve deixaran l’acta de regidor –no se sap si l’abandonaran o esperaran l’expulsió per cobrar l’atur– en desacord amb el suport a l’article 155 i l’empresonament d’una part del govern de la Generalitat. Cs i el PP no van presentar candidat i es van abstenir.

El nou alcalde va fer un discurs conseqüent amb el seu tarannà dialogant, i conscient que governarà la tercera ciutat de Catalunya amb només nou regidors. “Voluntat de diàleg”, “cooperació”, “eficàcia” i “seriositat” van ser les paraules més repetides per Vega, que va entrar l’any 2007 com a independent al consistori en una llista de l’exalcalde Pere Navarro, ahir present, com també Manuel Royes, el secretari d’organització socialista Salvador Illa o el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, que també ha deixat el PSC. Vega va dir que agafava el repte per “governar pensant només en el servei de Terrassa” i va fer una crida també a “rebaixar la tensió que viu el país”.

Fracàs de l’alternativa

Després de dies de negociacions, l’acord alternatiu estava encallat en el punt de sortida, però no el d’ara, sinó el que ja es va viure en el ple d’investidura del 2005 i que va acabar amb el PDeCAT abstenint-se i donant l’alcaldia al socialista Jordi Ballart, i posteriorment entrant al govern. Ara, però, el context nacional és diferent, amb dos consellers terrassencs del PDeCAT a la presó (Josep Rull) i a l’exili (Lluís Puig). Sàmper va repetir arguments del dia anterior , assegurant que estaven pel canvi i reclamant deixar punts ideològics al marge, reconeixent que no havien sabut convèncer TeC i que complien un mandat de les bases de fer alcalde Matilla sense quedar fora del govern. També va deixar oberta la porta a un futur canvi: “No tanquem cap capítol”, va dir. Des de TeC i ERC-MES, visiblement afectats, van ser durs amb el PDeCAT, tot i contenir-se. Matilla els va retreure un canvi de discurs i escollir quedar-se a l’oposició i ajudar el PSC, “responsable del 155 i dels presos polítics”, quan els havien acceptat propostes de programa, i el republicà Albert va lamentar que el PSC tingui l’alcaldia gràcies als seus vots quan els “van expulsar del govern fa quatre dies”. Com també va fer la CUP en l’assemblea del dia abans, ERC-MES va tancar la porta a qualsevol opció de canvi de govern en divuit mesos. “El dia d’avui és definitiu”, va reblar Albert. La cupaire Maria Sirvent va assegurar que la ciutat “no entendrà” la “irresponsabilitat que partits que volen governar la ciutat estiguin més preocupats per estratègies electoralistes”.

LES FRASES

Governaré pensant només en Terrassa perquè l’Ajuntament no és un Parlament o un govern d’un estat
Alfredo Vega
ALCALDE DE TERRASSA (PSC)
Teníem un mandat de l’assemblea de canvi, però sense excloure visions i sensibilitats
Miquel Sàmper
PORTAVEU DEL PDeCAT
El PDeCAT ha triat anar a l’oposició ajudant el PSC, els del 155 i responsables dels presos polítics
Xavi Matilla
PORTAVEU DE TERRASSA EN COMÚ
El senyor Alfredo Vega serà alcalde gràcies als que van expulsar del govern fa quatre dies
Isaac Albert
PORTAVEU D’ERC-MES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia