Política

Suport al procés sobiranista

En marxa cap a Brussel·les

ANC i Òmnium organitzen la concentració del 7-D al matí i un acte polític a la tarda

Iniciatives particulars mobilitzen 44.000 usuaris a la xarxa i 150 cotxes compartits per 700 persones

L’independentisme català s’ha proposat portar una gran manifestació a Brussel·les, capital de la Unió Europea, aprofitant la presència a la ciutat belga del president Puigdemont i dels quatre consellers del seu govern destituïts per l’executiu de Rajoy i pendents de la petició d’extradició de la justícia espanyola. Ho farà el dia 7 de desembre, pel pont de la Puríssima, dia feiner de les institucions europees i dos dies després que hagi començat la campanya electoral del 21-D, en què Puigdemont és candidat.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium sempre han tingut sobre la taula la possibilitat de convocar una manifestació al cor de la UE però consideraven que encara no havia arribat el moment. Amb l’aplicació del 155, la destitució del govern català i la dissolució del Parlament, Puigdemont i la meitat dels seus consellers van fugir a Brussel·les per internacionalitzar encara més el conflicte i per involucrar la justícia belga en el procés de l’Audiencia Nacional espanyola que ja ha portat a presó els líders de l’ANC i Òmnium i el vicepresident i sis consellers del seu govern.

La comissió internacional del secretariat de l’ANC va considerar fa quinze dies que havia arribat el moment coincidint amb una iniciativa popular que ja s’estava organitzant sota la crida d’Omplim Brussel·les. La comissió va proposar al ple del secretariat organitzar l’acte i el secretariat la va instar a presentar una proposta que es votaria en la reunió de la setmana següent. A la tarda, una munió de trucades telefòniques van “desbordar” la seu central de l’ANC per informar-se de la manifestació. Omplim Brussel·les ja havia llançat la proposta a les xarxes. “És evident que la gent en tenia ganes” indiquen des de l’entitat. Ja només calia triar data i posar fil a l’agulla.

Tenint en compte que, des de Barcelona, hi ha 1.350 quilòmetres fins a Brussel·les, es va triar el dia 7 per aprofitar el pont de la Constitució i la Puríssima i facilitar el viatge d’anada i tornada als ciutadans que ho vulguin fer per carretera. També el dia 7 perquè és feiner a les institucions europees. “Es tracta de portar a la seu de l’UE el missatge d’una nació europea que es vol autodeterminar” explica Francesc Bellavista, del secretariat i la comissió internacional de l’ANC.

La manifestació tindrà l’epicentre al gran Parc del Cinquantenari de la capital belga. A l’est del parc hi ha la parada de metro i bus Mérode i, segons les previsions de la policia de Brussel·les, els autobusos vinguts de Catalunya s’aparcaran a les avingudes que envolten el parc Renaissance: de l’Yser, des Gaulois i des Nerviens. La manifestació començarà a les onze del matí d’est a oest del gran parc, a l’interior del qual es travessarà l’Arc de Triomf en direcció a la gran rotonda Robert Schuman, seu de la Comissió Europea i el Consell de la UE. La manifestació sortirà per l’oest del parc del Cinquantenari al carrer De la Loi, on hi ha la seu de la delegació del govern català a la UE, el delegat de la qual ha estat destituït per l’executiu de Rajoy. La curta Rue de la Loi fa cap a la rotonda Robert Schuman, que té a l’esquerra la seu del Consell de la UE on es reuneixen els ministres dels estats membres i a la dreta l’edifici Le Berlaymont, seu de la Comissió Europea.

A la rotonda Robert Schuman es pretén instal·lar un petit escenari on es faran els parlaments de cloenda. Molt breus, d’uns vint minuts. I és que les autoritats de Brussel·les han donat permís per a una hora de manifestació tenint en compte que la zona, que probablement s’haurà de tancar al trànsit rodat, és el centre neuràlgic de les dues institucions.

Les autoritats de Brussel·les calculen que la marxa dels manifestants al llarg del quilòmetre aproximat entre l’est del Parc del Cinquantenari i la rotonda Robert Schuman durarà quaranta minuts i en quedaran vint per als parlaments. Per això, des de l’ANC ja es fa una crida a la puntualitat estricta. La manifestació durarà una hora i s’acabarà a les dotze –a les dotze té lloc l’habitual roda de premsa de la CE–. En part, tenint en compte la limitació de temps, l’ANC i Òmnium ja organitzen un acte polític per a les 5 de la tarda. Serà un acte que ha de tenir lloc en un dels pavellons coberts de la ciutat amb un bon aparcament per estacionar els autobusos.

Els manifestants vinguts en autobús arribarien al matí al parc del Cinquantenari i, al voltant de les set de la tarda, una vegada acabat l’acte polític, serien recollits pels autobusos a l’exterior del pavelló. L’objectiu de l’organització és que participin al míting de la tarda representants de totes les forces independentistes, però avui no hi ha res concretat. L’assemblea territorial central de l’ANC ja ha contractat sis vols xàrter que sortiran entre les cinc i les set del matí del mateix dia 7 del Prat i arribaran a l’aeroport de Brussel·les Zaventem, d’on el passatge serà traslladat al parc de la manifestació en busos.

Però les diverses assemblees territorials de l’entitat organitzen pel seu compte autobusos i vols xàrter des dels aeroports de Girona, Reus i Lleida. “L’autoorganització de la gent és la nostra força. Des de la central només ens hem de preocupar de tenir-los ben informats dels actes i els horaris”.

1,03
quilòmetres
recorrerà la manifestació de Brussel·les entre el parc del Cinquantenari i la seu de la CE
44.000
usuaris
té el canal de Telegram d’Omplim Brussel·les, una iniciativa per organitzar el viatge dels particulars
150
cotxes
particulars ja s’han organitzat a través d’una xarxa per compartir cotxe, caravana i moto

Omplim Brussel·les escampa la iniciativa a les xarxes

Omplim Brussel·les és la iniciativa particular que fa quinze dies va llançar la proposta de manifestar-se a la capital europea a través d’un canal de Telegram que ja supera els 44.000 membres. Va ser l’empenta que va fer decidir l’ANC i Òmnium a organitzar els actes del dia 7-D. Però, a més, ha estat la metxa d’una iniciativa paral·lela d’altres persones per compartir entre particulars viatge i mitjà de transport. “Una persona va compartir pel seu compte places del seu cotxe. Va ser un èxit”, explica Aarón Fortuño, un dels impulsors de la iniciativa que van començar fent un full de càlcul i que avui ja té trenta grups territorials de Whatsapp i quatre llocs web, tres d’específics per compartir viatge en caravana , cotxe i moto . Ja són 150 cotxes i 700 ocupants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La JEC valida que RTVE emeti les entrevistes als candidats al Canal 24 hores

barcelona

Junts deixa el govern retraient el “menyspreu” de l’alcalde

MATADEPERA

Girona avalua les polítiques de cooperació per redactar un nou pla director

GIRONA
estat espanyol

El fiscal general descarta dimitir després de la reprovació del Senat

barcelona
política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques de Moscou estan “preparades pel combat”

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador