Política

Rajoy titlla de “gran mentida” i “vergonya absoluta” les declaracions de Marta Rovira

El president i diversos membres del govern espanyol carreguen contra la secretària general d’ERC per afirmar que l’Estat va amenaçar amb la “violència extrema” i “morts al carrer” per aturar el procés independentista

La ministra de Defensa assegura que la denúncia de Rovira és “absolutament falsa”

El president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, ha reaccionat amb indignació a les declaracions de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que ha acusat l’Estat de brandar l’amenaça de la “violència extrema, sang i morts al carrer” per aturar el procés d’independència.

En declaracions als mitjans des de Göteborg (Suècia), on ha participat a la Cimera Social de la UE, Rajoy ha qualificat de “vergonya absoluta” les paraules de Rovira. “No hi ha qualificatiu que jo tingui per aplicar a aquesta informació. Deixem-ho en el fet que és absolutament fals, una gran mentida i sobretot és una vergonya”, ha insistit.

El polític conservador ha afegit que, al seu parer, “a la vida no tot s’hi val”. “Cadascú pot defensar les seves posicions com vulgui, però això és intolerable”, ha opinat.

El cap de l’executiu espanyol, que ha mantingut una trobada amb el seu homòleg belga, Charles Michel, al marge de la cimera, ha assegurat que durant la reunió no han parlat de la crisi catalana, en al·lusió a la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i quatre dels seus consellers a Brussel·les. “La Justícia belga i la Justícia espanyola són independents” i, per tant, els governs no tenen “res que fer” en aquesta matèria, ha argumentat.

Els ministres també ho neguen

Diversos membres del govern espanyol s’han manifestat en termes similars als del primer ministre, començant pel portaveu de l’executiu, Íñigo Méndez de Vigo, que ha acusat Rovira de “mentir” .

La titular de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha assegurat durant una visita al Museu Militar de Figueres que la denúncia de Rovira “és absolutament falsa” i ha demanat a la dirigent republicana que deixi “de mentir i enganyar la població”. “Ja n’hi ha prou”, ha exclamat la ministra, que ha obviat que el passat 12 d’octubre , en el fervor de la celebració de la diada nacional espanyola, va recordar que les Forces Armades, com a garants de l’“ordre constitucional” estarien “a disposició pel que calgui fer” i va afegir que “gairebé amb tota seguretat, l’Exèrcit no actuarà”, en al·lusió a la crisi catalana.

De Cospedal ha defensat que en cap moment l’Estat va amenaçar el govern amb el recurs a la “violència extrema” i “morts al carrer”. “I ho dic jo, que sóc la ministra de Defensa”, ha afirmat. Segons ella, les afirmacions de Rovira són “un nou engany” que s’afegeix al de la declaració d’independència al Parlament. “Fa uns dies deien que sí que s’havia fet la declaració i ara no; no sabem a qui volen enganyar”, ha dit.

En la mateixa línia, el titular espanyol de Justícia, Rafael Catalá, ha trobat d’una “indignitat absoluta” les paraules de la dirigent republicana, a les que s’ha referit com una “mentida barroera”. “Em sembla una vergonya que hi hagi persones que es dediquin a dir aquest tipus de coses per a tensar la situació, és una gravíssima irresponsabilitat”, ha considerat. I és que, segons ell, afirmacions com aquestes suposen “una gravíssima irresponsabilitat” pequè busquen “fomentar el conflicte i la confrontació”.

En una atenció als mitjans abans d’assistir a un acte amb professionals de l’àmbit jurídic a Alacant, Catalá ha assegurat que “alguns ja han fet massa mal a Catalunya fomentant el conflicte, les amenaces i els escarnis”. És per això que ha instat Rovira i la resta de dirigents independentistes a “treballar per la conciliació” per “trobar un futur compartit de tots els espanyols”, en lloc d’“intentar fer fronts d’uns contra altres”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El fiscal general de l’Estat descarta dimitir després de la reprovació del Senat

barcelona
política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques de Moscou estan “preparades pel combat”

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona