Política

La CUP es compromet a fer realitat la República el 22-D

Avisa que l’endemà de les eleccions caldrà mobilització, desobediència i un contrapoder popular per afirmar la sobirania

Constata la “violència” de l’Estat denunciada per l’exdiputada Rovira

La CUP es va erigir ahir en el bastió que permetrà l’endemà del 21-D, si guanyen les forces independentistes, “materialitzar la República” que es va guanyar l’1-O. Com? El cap de llista per Barcelona, Carles Riera, ja en va avançar alguns eixos tot i que també dependrà de l’aritmètica que sorgeixi de les urnes.

Així, la CUP considera que per acompanyar l’acció política que es pugui portar a terme des de les institucions catalanes com el Parlament i la Generalitat també caldrà construir en paral·lel un “contrapoder popular” per tal d’afirmar la sobirania de la ciutadania.

Quant a l’acció política, els anticapitalistes estan instal·lats en un debat intern per acabar de definir el programa electoral amb què es presentaran el 21-D. Sobre la taula també es debat la proposta llançada per ERC i el PDeCAT de construir una unitat d’acció i establir acords programàtics per començar a actuar després de les eleccions. A la mateixa hora que ahir en roda de premsa es van presentar alguns noms de la candidatura també se celebrava el consell polític de la formació per acordar tots aquests aspectes que no quedaran tancats fins a la setmana que ve. Pel que fa a la possibilitat sorgida els darrers dies que Puigdemont fos investit president pels independentistes malgrat que no guanyés la llista que ell mateix encapçala, Riera no s’hi va posicionar en contra, si bé va indicar que hi ha altres escenaris que la CUP valora per tal de ser fidels al resultat de l’1-O. L’objectiu de la CUP és que el 22 de desembre el país actuï com ho hauria fet el 28 d’octubre, l’endemà de la declaració de la independència.

Aval a la sospita d’ERC

Riera també va assegurar que la formació anticapitalista tenia constància “des de feia molt de temps” de les intencions de l’executiu espanyol i dels serveis secrets de l’Estat d’eliminar el moviment independentista amb mostres de forta violència al carrer o, com va denunciar la número dos a la llista d’ERC i exdiputada, Marta Rovira abans d’ahir, “amb morts”, acusacions que van ser negades totalment pel mateix president Rajoy. Riera va afegir, també sense revelar fonts, que l’Estat fins i tot es plantejava “culpar” la CUP d’aquestes mostres de violència. “Ens sembla que és nítid que hi ha un bàndol que practica la no-violència i un altre, que és l’Estat espanyol, que la practica sistemàticament”, va dir Riera, que, amb la cap de llista de Lleida, Mireia Boya, repetirà al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona