Política

La quota basca millora tot i Cs

Rajoy obté el sí del Congrés al xec de 1.300 milions firmat al PNB i aplana el pressupost del 2018 i la legislatura

Rivera irrita tothom denunciant el “«cuponazo»” i el “supremacisme” basc i català

Cs i Compromís s’hi oposen

Mentre el compromís de Mariano Rajoy de tenir un nou sistema de finançament autonòmic abans del 31 de desembre és a punt d’expirar sense cap plasmació, el president espanyol va obtenir ahir del Congrés l’aprovació de la quota basca i de la nova llei del concert econòmic per al període 2017-2021. El nou finançament especial basc pactat entre Rajoy i el PNB no només parteix d’un xec de 1.300 milions anuals que Euskadi paga a l’Estat pels serveis que li presta sinó que inclou el reconeixement estatal que Madrid ha de retornar 1.400 milions que admet haver cobrat a Vitòria de més entre 2007 i 2016. Enmig de la tradicional unanimitat que desperta el finançament diferencial basc, que ahir va ser votat a favor des del PP al PNB passant pel PSOE i pels independentistes catalans d’ERC i el PDeCAT, la nota discordant va ser el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que va protagonitzar una de les sessions més enceses que se li recorden al Congrés denunciant el “privilegi” del “cuponazo” concedit a Euskadi i d’un pretès “supremacisme” basc i també català.

Amb el vot en contra de només els 32 diputats de Ciutadans i els quatre de Compromís –el 10% de la cambra– i l’abstenció dels abertzales de Bildu, el Congrés va culminar la tramitació exprés d’una millora de la quota i del concert amb la qual Rajoy busca aplanar el sí del PNB al pressupost del 2018 i garantir-se una travessia plàcida fins al 2020. Tot i el tracte avantatjós per al govern del lehendakari Íñigo Urkullu –de coalició amb els socialistes bascos–, Rajoy es cura en salut i firma uns descomptes i un retorn dels diners any rere any. De tal manera que el retorn dels 1.400 milions pagats de més serà esglaonat: el 10%, el 2017; el 15%, el 2018; el 20%, el 2019; el 25%, el 2020, i el 30%, el 2021. Amb aquest calendari, el que fa Rajoy és convertir Urkullu i el PNB en els més interessats en la continuïtat de Rajoy a La Moncloa fins a esgotar legislatura.

“No és un privilegi”

Defensar que la singularitat basca no és un tracte de favor va recaure en la diputada del PNB Idoia Sagastizabal, que va voler subratllar que Euskadi “no és res semblant a un paradís fiscal”. “El pagament de la quota és obligatori independentment de la situació financera”, va reivindicar. El que no va dir, però, és que el xec de partida de 1.300 milions –el 2017 ja tindrà una substancial rebaixa i serà de 945 milions– el paga una administració que recapta tots els seus impostos gràcies a les diputacions forals i que té un pressupost per al 2018 d’11.500 milions.

Al govern espanyol, l’abanderat de la quota va ser el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. “Estem parlant de l’Espanya plural i de les singularitats que ens fan ser un país amb gran personalitat, no estem parlem de cap tipus de privilegi o discriminació, no són monedes de canvi”, va esgrimir Montoro en un intent d’apagar l’incendi amb el seu soci de Ciutadans.

Montoro, però, no va frenar Rivera, que va pujar a la tribuna com si el debat fos una querella personal. “Es passen els experts per l’arc del triomf!”, li va etzibar tot d’una a Montoro. “Sap per què els nacionalistes catalans no hi voten en contra? Perquè volen un altre cuponazo, perquè volen privilegis i volen un altre pacte com aquest, perquè volen treure rèdit del cop contra la democràcia que han fet, perquè com a bons supremacistes que són també els agraden els privilegis”, va afirmar el líder de Ciutadans tot barrejant el finançament amb etiquetes de raça.

Davant la ira de Rivera, el ministre Montoro fins i tot va apel·lar al seu ego per exigir-li contenció: “No té respecte, això no és propi d’un líder polític amb les màximes aspiracions.” I quan Rivera li va mostrar la portada d’El Mundo per airejar la queixa de l’expert Ángel de la Fuente, Montoro en va fer mofa: “Així vol unir els espanyols? Venent diaris?”

En nom del PSOE, que governa amb el PNB a Euskadi i alhora té els barons enfadats per la caducitat del finançament comú, Pedro Saura va avergonyir Rivera recordant-li que la quota basca està inclosa al pressupost del 2017 –que Cs va votar– i del 2018. “No en té ni puta idea, ni puta idea!”, va exclamar Rivera des de l’escó.

LES FRASES

És l’Espanya plural i de les singularitats que ens fan un país amb gran personalitat; no és un privilegi
Cristóbal Montoro
ministre d’hisenda
Els nacionalistes catalans voten que sí perquè també volen el seu «cuponazo», també són supremacistes
Albert Rivera
president de ciutadans

PNB: “La bilateralitat és possible”

La Catalunya intervinguda i amb l’autogovern suspès per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució va estar molt present durant la sessió d’ahir al Congrés que servia per millorar el finançament basc que, de partida, ja té una singularitat més beneficiosa constitucionalment admesa.

Després de seguir el debat i l’aprovació de la quota des de la tribuna d’invitats al Congrés, el líder del PNB, Andoni Ortuzar, va fer una apel·lació a Rajoy amb la mirada posada en la intervinguda Catalunya. “El pacte d’avui demostra que els processos polítics de bilateralitat són possibles, és una lliçó per a l’Estat espanyol”, va traslladar Ortuzar a Rajoy. “Jo no he escoltat massa veus a Catalunya en contra de la bilateralitat, n’escolto més a Madrid”, afegia Ortuzar. Al Congrés, però, Montoro carregava la culpa en l’independentisme català en contrast amb Urkullu: “Quan hi ha voluntat en les persones i lleialtat amb les institucions i respecte a la llei, tot pacte és possible.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS