Política

judicialització del procés

Catalá “celebra” l’acumulació de les causes al Suprem i apunta a una possible sortida de presó del Govern

“Si hi ha un canvi de circumstàncies, el jutge ho podrà considerar”, ha afirmat

El ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat aquest divendres que la decisió del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena d’unificar en una sola causa les actuacions contra la Mesa del Parlament, el Govern i els ‘Jordis’ té “tot el sentit en termes processals i legals”, i serveix per “enfortir la unitat d’actuació i la seguretat jurídica per al procés i per a totes les parts”. “És una decisió que té empara legal, és raonable i respon als precedents equivalents pel que fa a l’organització de les causes”, ha dit. El ministre també ha fet referència a un possible alliberament dels presos amb mesures cautelars. Segons Catalá, les mesures de presó incondicional es van adoptar en base a la possibilitat de fuga, destrucció de proves i reiteració delictiva. “Hi ha causes que motiven o no adoptar mesures cautelars”, ha dit, i “si hi ha un canvi de circumstàncies, el jutge ho podrà considerar”, perquè “si les circumstàncies es modifiquen, es poden modificar les conseqüències també”.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Catalá recordat que un cop ha assumit les causes per rebel·lió, Llarena podrà adoptar “les decisions que consideri” respecte a les mesures cautelars dels investigats”, tot i que ha recordat que hi ha varietat de situacions entre les persones que van declarar davant el jutge, les que només ho van fer a preguntes de la defensa i “altres que fins i tot han fugit de la Justícia”.

“Pot ser raonable pensar que les decisions poden ser diferents, tot i que en tot cas li correspon al jutge instructor valorar d’acord a les circumstàncies de cadascuna de les persones”, ha dit.

En tot cas ha recordat que a la seva providència respecte als membres de la Mesa –que van acabar sortint tots en llibertat amb mesures cautelars- va tenir en compte el “risc de fuga, de reiteració delictiva i possibilitat de destrucció de prova”.

“En el cas que ell va conèixer va considerar que podia dictar una presó eludible amb fiança, i si ara persones que han estat privades de llibertat amb caràcter provisional demanessin comparèixer i hi hagés un canvi de circumstàncies, en aquests mateixos termes el jutge ho podrà considerar”, perquè “hi ha causes que motiven o no adoptar mesures cautelars, i si les circumstàncies es modifiquen, es poden modificar les conseqüències també”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona