Política

Hondures

Hondures decreta l’estat d’excepció per les denúncies creixents de frau electoral

El govern d’Hondures ha decretat aquesta matinada l’estat d’excepció després de les manifestacions que hi ha hagut per tot el país per denunciar frau electoral a les eleccions presidencials del 26 de novembre. El secretari executiu del consell de ministres d’Hondures, Ebal Díaz, ha informat que el govern ha suspès les garanties constitucionals de cara als propers deu dies en el marc de les protestes postelectorals.

Díaz, que ha assenyalat que la mesura entrarà en vigor a partir de les onze de la nit (hora local) del divendres, ha explicat que la mesura busca impedir una escalada de violència, segons ha recollit el diari local La Prensa. Entre les mesures aprovades pel govern es troba la imposició d’un toc de queda entre les 18 hores i les 6 h del dia següent durant els propers deu dies.

Les mesures exceptuen “a tot el personal del Tribunal Suprem Electoral (TSE), els representants dels partits polítics, els observadors nacionals i internacionals, els comunicadors socials acreditats pel TSE, el transport de càrrega, els ens de socors i emergència i els membres del cos de seguretat”, segons assenyala el decret.

Així mateix, el govern ha mantingut que les Forces Armades “donaran suport de forma conjunta o separada i quan la situació ho requereixi a la policia nacional posant en execució els plans necessaris per mantenir l’ordre i la seguretat del país i garantir l’exercici dels drets democràtics”.

En el marc del toc de queda, els efectius podran detenir a tots aquells que no es trobin al seu domicili fora de l’horari de circulació establert. Els sospitosos de causar danys a tercers o a béns també seran arrestats.

“Tota persona detinguda haurà de romandre reclosa”, inclou el document, que recull que “es procedirà al desallotjament de tota instal·lació pública, carreteres, ponts i altres que hagin estat preses per manifestants”.

Augment de la tensió

Les creixents protestes a Hondures han deixat almenys un mort i una vintena de ferits durant la jornada del dijous, a l’espera que el Tribunal Suprem Electoral (TSE) doni a conèixer el resultat definitiu de les eleccions presidencials celebrades el 26 de novembre. Fins al moment hi ha un centenar de detinguts en tot el país.

Tant el president de centredreta i aliat dels Estats Units, Juan Orlando Hernández, com el seu rival Salvador Nasralla, un presentador de televisió, s’han autoproclamat guanyadors de la votació del diumenge.

Nasralla ja va denunciar divendres que el president ha abandonat el territori hondureny i que el govern està preparant un “estat d’excepció” per imposar un “toc de queda” que impedeixi que els ciutadans es manifestin en contra dels resultats de les presidencials.

El candidat opositor ha assegurat que “s’està forjant un frau” electoral en contra seva i ha proclamat la seva victòria en els comicis presidencials del 26 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona