Política

Setge al procés sobiranista

Millo espera que Catalunya recuperi “l’esperit constitucional” després del 21-D

El delegat del govern espanyol considera que la possible reforma de la Carta Magna no pot ser “un peatge a pagar” als independentistes

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, s’ha mostrat esperançat que després de les eleccions del 21-D es recuperi “l’esperit constitucional” a la societat i institucions catalanes. “Hem recuperat la Constitució a Catalunya, però ara hem de tornar el seu esperit a la nostra societat i a les nostres institucions”, ha assenyalat Millo, acompanyat de la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i totes les personalitats civils i militars en l’acte de commemoració del 39è aniversari de la Constitució.

“Estic convençut que serà així. I recuperarem la nostra millor forma de ser catalans que passa per la centralitat, el sentit comú i el seny”, ha continuat el delegat del govern espanyol, que ha reiterat que “per alguns la Constitució és un problema, però per a nosaltres és la solució”.

Sobre una possible reforma la Carta Magna, Millo s’ha mostrat taxatiu i ha aventurat que “de cap de les maneres pot ser un peatge a pagar” als independentistes. “Tot debat que serveixi per avançar benvingut sigui. Ara bé, si ha de servir per recuperar enfrontaments del passat feliçment superats, per discutir sobre com dividir el nostre país o per acontentar aquells que pretenen liquidar-nos com nació llavors estaríem reculant en el nostre camí marcat com a societat”, ha reflexionat en veu alta el delegat del govern espanyol, que ha considerat la Constitució espanyola “com el punt de partida del millor període històric que ha viscut Catalunya i Espanya”.

“Els que alguns anomenen despectivament el règim del 78 ha estat i és encara la més gran era de llibertats polítiques, estabilitat institucional, consens social i progrés que ha gaudit Espanya”, ha defensat Millo, que ha reivindicat aquest ’esperit del 78’ per generar consensos després del 21-D. “Caldrà cohesionar més el nostre país realitzant millores territorials que reforcin la cooperació i la lleialtat autonòmica” ha aventurat el delegat del govern espanyol.

Un balanç “negre”

Millo ha carregat durament en el seu discurs contra l’independentisme i l’ha culpat de generar “un balanç negre per a la història de Catalunya”: “Ha intentat unilateralment i antidemocràticament liquidar en una nit la Constitució i l’Estatut, ha violat sistemàticament les nostres lleis, ha provocat la fugida d’empreses, la caiguda de la inversió, un augment de la desocupació i d’incertesa econòmica, i una ruptura social”, ha enumerat el delegat del govern espanyol, que ha afirmat que l’aplicació del 155 era una “obligació política, ètica i moral”.

“En les darreres setmanes hem restituït la Constitució i l’Estatut a Catalunya, hem retornat la confiança econòmica i política i, el més important, hem tornat la veu als catalans, que d’aquí 15 dies podran votar amb garanties, amb pluralitat i amb urnes transparents el seu futur”, ha constatat Millo. “Perquè per construir el futur junts no necessitem destruir res”, ha asseverat el delegat del govern espanyol, que ha insistit que Catalunya i els catalans no poden quedar aïllats dels grans debats i reptes del futur. “Necessitem compromís, lleialtat i molt, molt d’esperit constitucional”, ha conclòs Millo.

L’acte a la delegació del govern espanyol ha comptat amb la presència del secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto; els subdelegats del Govern a Barcelona (Emilio Ablanedo), Girona (Juan Manuel Sánchez-Bustamante), Lleida (Inma Manso) i Tarragona (Jordi Sierra); l’ex ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz; el tinent general de l’Exèrcit, Fernando Aznar Ladrón de Guevara; el cap superior de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote; el general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, i el cap dels Mossos d’Esquadra, Ferran Lopez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia