Política

mobilitzacions pels presos

Clam al carrer per la llibertat de tots els presos polítics

La ciutadania respon a la crida de l’ANC i Òmnium perquè Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart puguin sortir de la presó

Els organitzadors diuen que la protesta es mantindrà fins que “tornin a casa”

Entre la satisfacció de veure fora de la presó després de 33 dies sis consellers de la Generalitat i la ràbia i la tristesa que s’hagi denegat la llibertat a la resta de membres del govern, Oriol Junqueras i Joaquim Forn, i als presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Sentiments enfrontats els que ahir van moure centenars de persones a concentrar-se a la plaça Sant Jaume de Barcelona i a la resta de places dels ajuntaments d’arreu del país seguint la crida emesa amb poques hores de marge per l’ANC i Òmnium per denunciar una situació que qualifiquen de “devastadora” i que vinculen a una decisió “política i personal” del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llaneras. Amb el color groc com a bandera, els concentrats a la capital catalana van seguir els parlaments. Des de l’ANC, el seu vicepresident, Marcel Mauri, va agrair la col·laboració de la ciutadania a la caixa de resistència que ha permès pagar les fiances dels sis consellers alliberats. “Avui celebrem que hagin pogut sortir de la presó la resta de conselleres i consellers. Però considerem que aquesta decisió hauria de ser ampliable a tots els empresonats, sense cap excepció”, va afirmar Mauri.

Per la seva banda, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, va advertir que “aquesta és una situació molt dura que ens prefigura un procediment judicial que anirà creixent”.

Resposta arreu

Unes 800 persones es van concentrar a la plaça del Vi de Girona per reclamar la llibertat de Junqueras, Forn i els Jordis. La plataforma Girona Vota, que aplega els partits i entitats sobiranistes, va assegurar que la decisió del TS ha caigut “com una galleda d’aigua freda” i fa que la campanya electoral comenci “adulterada”. Els representants de l’ANC i Òmnium Àdam Bertran i Sergi Font van fer una crida perquè el 21-D es demostri a les urnes “que ens vam guanyar la República”.

D’altra banda, unes 1.500 persones es van congregar a la plaça de la Paeria de Lleida, on, a més de reclamar la llibertat dels presos polítics, també van reivindicar que es mantinguin al Museu de Lleida les obres d’art de Sixena reclamades per Aragó, el lliurament de les quals serà autoritzat pel govern espanyol per culpa de l’aplicació del 155. El PDeCAT i la CUP van posar llaços grocs a les finestres de la façana del Palau de la Paeria, fet que va provocar la denúncia immediata de Ciutadans a la Junta Electoral. A Balaguer, desenes de persones es van apropar davant el consistori responent a la petició de la Crida per la Democràcia, l’ANC i Òmnium, i a la plaça de la Font de Tarragona un miler de convocats van cridar consignes per reclamar la llibertat dels presos polítics.

Paral·lelament, les concentracions convocades per l’ANC a Montblanc i a l’Espluga de Francolí es van dur a terme tot i haver estat formalment desconvocades per l’entitat després que el Departament d’Interior de la Generalitat hagués denegat el permís per fer-les per no haver rebut la petició en el termini mínim de 24 hores d’antelació. “Els Mossos ja ens han obert dues actes des de l’aplicació del 155 per haver fet concentracions sense permís, i ens han reclamat que a partir d’ara sempre fem el tràmit”, va afirmar Anna Lafebre, presidenta de l’ANC a la Conca de Barberà.

A Vic, centenars de persones es van aplegar a la plaça Major, on el president d’Òmnium Cultural, Alfred Verdaguer, va dir que es volia retirar la pancarta gegant de “Llibertat presos polítics” que penja al mig de la plaça Major i la presó simbòlica que hi ha, però va assegurar que la pancarta es mantindrà “fins al darrer dia que surti el darrer pres”. La presó es mantindrà a Vic fins aquest diumenge i després se’n va a Olot, on estarà una setmana.

Avis reivindicatius

Al Maresme, la majoria d’ajuntaments van tenir concentracions i, com ja és habitual, va ser a la capital del Maresme on es va aplegar el major nombre de persones, unes 300. En l’acte es va donar a conèixer una nova iniciativa. Una de les àvies a qui la policia no va permetre passar dissabte a la zona acordonada per la visita de Mariano Rajoy perquè duia un mocador groc, Carme Rigola, va anunciar que cada dimecres al migdia convoquen una passejada reivindicativa pels carrers de Mataró adreçada a avis i àvies que vagin amb el mocador groc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona