Política

eleccions 21-D

El testimoni cru de la presó irromp en campanya

Els consellers Rull i Turull insten a anar a votar el 21-D “per derrotar el 155”, obtenir l’alliberament dels altres presos i el retorn de Puigdemont

Revelen que, en sortir, els reclusos del seu mòdul els van aplaudir i els van abraçar

L’experiència crua i impactant del que significa el pas per la presó dels consellers de la Generalitat ha irromput de ple en campanya. Dos dels consellers del PDeCAT alliberats previ pagament d’una fiança de 100.000 euros, Josep Rull i Jordi Turull, integrants de Junts per Catalunya (JxCat), van deixar clar ahir que treballaran de valent en aquesta campanya per assolir dues fites. És el que van prometre al vicepresident Junqueras i al conseller Forn, encara presos, quan se’n van acomiadar, en un “comiat molt dur”: “No pararem fins que els veiem lliures i fins que es restableixi la normalitat en aquest país”, una normalitat que passa perquè “el president Puigdemont torni altra vegada a Catalunya com a president legítim”, va proclamar Rull. “Els traurem –als dos membres del govern i als líders sobiranistes Jordi Cuixart i Jordi Sànchez (ara número dos de JxCat)– si som capaços d’omplir les urnes de milers d’onades d’esperança”, va subratllar.

El conseller Turull, que abans de la suspensió del govern n’era el portaveu, també va instar a respondre a les urnes contra “les porres, els empresonaments i exilis”. “Hem sortit de la presó amb la mateixa dignitat que hi vam entrar; hem deixat clar que políticament estem en contra del 155”. I va fer una crida a anar a votar per “derrotar políticament el 155”. “Els grans conceptes d’aquestes eleccions són llibertat, amnistia, dignitat i normalitat democràtica”, va reblar Rull.

Rebuts amb aplaudiments al centre internacional de premsa de l’1-O per la militància del PDeCAT i els membres de la llista, al final de la seva primera compareixença pública van tenir una “petita sorpresa”: la connexió en directe amb el president Puigdemont i tres dels consellers a Brussel·les (Serret no hi era perquè participava en un acte públic), que van compartir “l’alegria” pel seu alliberament.

Rull i Turull van revelar detalls dels 32 dies encarcerats a Estremera, que van passar a la mateixa cel·la. Parlarien “des del cor”, van avisar: en les hores “molt lentes” de la presó els centenars de cartes rebudes havien estat per a ells “mitja vida”. I van encoratjar els ciutadans a continuar-ne enviant a Junqueras, Forn, Cuixart i Sànchez, amb un segell inclòs perquè ells puguin escriure. Al mòdul 4 d’Estremera van dir que hi havien trobat “tones d’humanitat i respecte” dels altres reclusos. “Vam marxar del mòdul 4 amb tots els presos que ens van aplaudir i ens van abraçar i ens van dir: sou normals. Ens hi vàrem integrar, hi havia molta humanitat”, va explicar Turull. Els presos sovint els preguntaven: “Però vosaltres què hi feu, aquí?”

Els dos consellers van agrair la solidaritat dels catalans per nodrir la caixa de resistència amb què les entitats sobiranistes van pagar les fiances dels alliberaments i el suport del PDeCAT als seus familiars. Ja en un to més irònic, Turull va recordar que s’havien fet un fart de veure sèries com La que se avecina o que havien fet una “desintoxicació absoluta del mòbil”. Amb entre 15 i 17 hores diàries a la cel·la, també admetia que “32 dies a la presó col·lapsen més del que us pugueu imaginar”.

Al vespre, tots dos van participar en l’acte de campanya a Reus, que va omplir el Teatre Bartrina. En una passejada pel centre de la ciutat, van rebre les mostres de suport dels veïns. No s’ha d’oblidar, a més, que el seu alliberament és una alenada d’aire fresc per a una llista delmada entre els membres a la presó i els que són a l’exili. A Reus, Turull va replicar al president Rajoy que empresonar polítics era “normal” durant “l’època del fundador del seu partit”, l’exministre franquista Fraga Iribarne. Al matí, Turull havia recordat que, de la cel·la estant, es miraven amb Rull atònits quan veien, per la televisió, que Rajoy equiparava el seu empresonament al retorn a la normalitat.

LES FRASES

Algú ha dit ‘a por ellos’; la nostra campanya serà ‘per ells’, pels que encara són a la presó
Jordi Turull
Conseller de la presidència
Volem agrair la generositat del poble de Catalunya; que haguem pogut sortir tan ràpidament és excepcional
Sortim sense ni una espurna de rancúnia; volem transformar-ho en una força optimista que sigui imparable
Josep Rull
conseller de territori
El 21-D esperem que el poble de Catalunya tregui els presos i que torni el govern amb el president Puigdemont

“Ens han volgut humiliar però no ens hem deixat”

El conseller Rull va relatar com havia estat el trasllat a la presó i a l’Audiencia Nacional i al Tribunal Suprem quan hi havien hagut d’anar a declarar. En els trasllats, “molt durs” (amb una bancs metàl·lics que relliscaven i els feien caure), els havien emmanillat amb “grillons”. En l’entrada a l’Audiència i el Suprem, els van fer treure les ulleres i els anells. Quan eren portats a declarar al Suprem, Rull va confessar l’impacte de veure els altres consellers també emmanillats, “per darrere”. “Cal? Quina pretensió hi ha al darrere d’això? Això no és acceptable.” Quan van acabar de declarar van haver de passar “molta estona”, a més, “en un calabós sòrdid”. “Per bé que els funcionaris d’Estremera van demostrar ser “molt professionals i solvents”, a Navalcarnero, la primera presó on estava destinat Rull, va patir un tracte vexatori. Dues frases d’un funcionari ho evidencien: “Se us ha acabat la ximpleria” i “Et passaràs tant de temps aquí, a la presó, que t’aprendràs la interlocutòria.”

“Ens han volgut humiliar per allò que representem, però no ens hem deixat, sortim amb els nostres ideals i conviccions més forts que mai”, va refermar. I va recalcar que no sortien amb “ressentiment” sinó amb una actitud “constructiva i positiva” que posen “al servei de la dignitat d’aquest poble”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona