Política

Maduro veta l’oposició en les eleccions presidencials

El líder veneçolà castiga el boicot a les eleccions municipals de diumenge passat

El president veneçolà, Nicolás Maduro, ha decidit excloure els partits dels opositors Henrique Capriles i Leopoldo López, entre d’altres, de les eleccions presidencials que Veneçuela ha de dur a terme el 2018 per haver rebutjat de participar en els comicis municipals de diumenge passat, en què el chavisme va obtenir una victòria rotunda.

Maduro demana a l’Assemblea Constituent, controlada per l’oficialisme, que prohibeixi la participació en les pròximes presidencials dels partits Acció Democràtica, Voluntat Popular (de Lopez) i Primer Justícia (de Capriles) per haver boicotat les eleccions locals, en les quals el Partit Socialista Unit de Veneçuela, del president, ha obtingut la victòria en més de 300 alcaldies d’un total de 335.

El chavisme consolida així l’hegemonia municipal davant l’absència de tres dels quatre grans partits de l’oposició en les eleccions perquè consideren que no hi havia les mínimes garanties de transparència i com a protesta per possibles irregularitats en els comicis regionals del 15 d’octubre. Si la victòria en les eleccions locals semblava clara, tot i la baixa participació (47%), més sorprenent és la decisió de Maduro, que amb la prohibició de concórrer a les presidencials a la majoria de l’oposició s’aplana el camí per continuar en el poder.

“Hem vist com l’aparell de l’estat abusa del poder i inclou el pervers carnet de la pàtria per sotmetre la voluntat d’un poble que viu una situació d’extrema necessitat”, va dir l’oposició en un comunicat publicat minuts després que Maduro va proclamar la victòria de l’oficialisme en la majoria d’alcaldies. El carnet de la pàtria és un cens paral·lel establert pel govern en el qual hi ha inscrits vora 16 milions de veneçolans (la meitat de la població) i mitjançant el qual l’administració reparteix ajuda i aliments a preus més barats. En depenen molts de veneçolans.

Maduro i la direcció chavista havien fet una crida a anar a les urnes amb el carnet de la pàtria perquè els votants poguessin registrar-se en els punts del Partit Socialista Unit de Veneçuela situats davant dels col·legis electorals. Aquesta pràctica, que alguns veneçolans consideren il·legal, permet al govern saber qui va a votar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia