Política

Estats Units

Lluita contra els abusos masclistes

#MeToo contra Trump

Presumptes víctimes d’assetjament sexual per part del president nord-americà demanen al Congrés que obri una investigació

La Casa Blanca les acusa de mentir i assegura que són part d’una estratègia política

Per a Samantha Holvey, Miss Carolina del Nord 2006, la victòria de Donald Trump en les eleccions presidencials va ser “colpidora”, però no per raons polítiques. Ella va ser una de les almenys setze dones que durant la campanya van denunciar que el magnat les havia assetjat sexualment, i veure com arribava a la Casa Blanca tot i les acusacions va ser desolador.

Holvey, juntament amb dues víctimes més, creu que ha arribat el moment de denunciar-ho, el segon assalt. Fa un any, van fer sentir la seva veu per intentar evitar que un “pervertit” com Trump fos escollit president, i van fracassar. Ara, aprofitant l’embranzida del moviment #MeToo, piquen a la porta de la Casa Blanca i ressusciten les seves denúncies per exigir una investigació i que el president pagui pels seus pecats. “Vam aparèixer en públic per intentar demostrar als Estats Units qui és aquest home i específicament com veu les dones, i veure que no els importava va fer mal. Ara comença la segona ronda, i l’ambient és diferent”, va amenaçar Holvey.

Acompanyant l’ex-miss, Jessica Leeds (la veterana de les acusadores) i Rachel Crooks són les cares visibles contra el president, i tenen un objectiu clar: que el Congrés investigui el comportament de Trump contra les dones. I, si s’escau, que prengui les mesures necessàries; una amenaça que fa aparèixer ràpidament la paraula impeachment, judici polític que podria fer-lo fora del Despatx Oval.

Després de passar per l’àmbit de l’espectacle i els mitjans de comunicació, el moviment social contra l’assetjament sexual que està posant de cap per avall els EUA ha arribat recentment a la política, i ara com ara tres congressistes ja han anunciat que plegaran en ser acusats d’abús. “Crec que és simplement just que es faci el mateix amb Trump”, va apuntar Crooks, presumptament petonejada sense consentiment pel president en un ascensor de la Torre Trump fa més d’una dècada, i la més franca a l’hora de demanar un comitè d’ètica especial i bipartidista al Congrés per jutjar-lo, ja que és conscient que “el president no dimitirà”.

La Casa Blanca se’n riu. Sempre acusa les dones de “mentir” i recorda que les “denúncies falses” ja es van tractar durant la campanya; el cas es va tancar perquè els nord-americans “van expressar el seu judici donant-li una victòria (electoral) decisiva”. Ahir, en un comunicat, els portaveus presidencials apuntaven a més al “moment oportú” en què reapareixen aquestes “falsedats”: en vigília de les eleccions a Alabama per un seient al Senat on el candidat republicà, Roy Moore, és acusat d’una dotzena d’assetjaments a adolescents ara fa quatre dècades. “L’inici d’aquesta gira publicitària només confirma els motius polítics que hi ha darrere”, assegurà la Casa Blanca. Dins l’administració, no obstant, hi ha una opinió discordant: l’ambaixadora davant l’ONU, Nikki Haley, va dir el cap de setmana que s’ha d’escoltar les víctimes de Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia