Política

La CUP exigirà per pactar “república” i “desobediència”

Riera avisa que l’endemà del 21-D l’important per teixir aliances seran els programes i no pas els noms

“Serem molt exigents amb els programes.” El cap de llista per Barcelona de la CUP, Carles Riera, avisava ahir la resta de partits independentistes que aquesta vegada els possibles pactes per formar govern dependran exclusivament dels programes electorals i no pas de les persones que els encapçalin. Així ho va explicar al matí en una entrevista a Catalunya Ràdio després de la polèmica encetada entre Junts per Catalunya i ERC sobre la persona que hauria d’encapçalar un govern independentista, si Puigdemont a l’exili o bé un republicà en cas que ERC resulti la força més votada. Riera va assegurar que per l’esquerra independentista en aquests moment només “hi ha un govern legítim, que és a l’exili i a la presó”. “Tot el nostre reconeixement per als que van fer possible l’1-O i el 27-O, però ara ens hem de fixar en els programes i en aquells que apostin per la desobediència i per la construcció de la república”, va insistir. “Si hi inclou Puigdemont, endavant”, va afegir-hi.

La formació independentista és la candidatura que més clarament aposta per mantenir vigent l’acció política que va desbordar les costures de la Constitució i l’Estatut el 27 d’octubre durant la declaració d’independència al Parlament i que després va quedar sense efecte a causa de l’aplicació per part del govern de Rajoy de les mesures de l’article 155. La CUP vol reprendre en aquest punt la pròxima legislatura amb l’aprovació de noves lleis des d’una lògica “republicana” i “social”. A més del braç legislatiu i executiu del futur govern, la CUP també preveu que per construir la república caldrà el braç musculat i mobilitzat de la ciutadania. “Tinc plena confiança que hi haurà centenars de milers de persones disposades a repetir l’experiència de l’1-O.” Amb aquests ingredients, la CUP proposa avançar fins “que al final guanyarem”, tot i que ja va advertir que això requerirà temps. En aquest sentit, va defugir parlar de terminis per a la consecució de la república com va passar en l’anterior legislatura, en què el grup de Junts pel Sí portava en el programa el full de ruta de divuit mesos.

Al vespre, la CUP va portar la campanya a l’Hospitalet de Llobregat, on va carregar durament contra Ciutadans, un dels partits forts al municipi, com a hereus del PP de l’expresident José María Aznar. L’encarregat de denunciar les pràctiques del partit taronja va ser l’exdiputat David Fernàndez. “És el partit de la fiscalia, de la patronal, de l’Íbex 35, és la marca blanca d’Aznar”, alertava Fernàndez. L’exdiputada Mireia Vehí va fer un repàs de les fites de la CUP la passada legislatura, com ara haver fet fora Artur Mas i la celebració del referèndum.

LA FRASE

Serem lleials a la gent que l’1-O estava disposada a fer república i defensar la sobirania
Carles Riera
cap de llista de la cup a barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona