Política

eleccions 21-D

Puigdemont està disposat a “córrer el risc” de ser detingut per tornar a Palau si es respecten els resultats del 21-D

El president i cap de llista de JxCat fa una crida a la negociació “permanent” i “sense caducitat” amb l’Estat espanyol

Afirma que no hi ha “cap discrepància” amb ERC per a restituir el Govern “legítim” en cas de victòria independentista el 21-D

El cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, s’ha mostrat disposat a “córrer el risc” de ser detingut per tornar al Palau de la Generalitat, després d’una eventual investidura com a president, si es respecten els resultats de les eleccions del 21-D. En una roda de premsa a l’ACN, amb connexió en directe des de Brussel·les, al president destituït ha assegurat aquest dimarts al matí que “no hi ha cap altra possibilitat” que anar a la investidura, i que si és escollit president ha d’estar a Palau. D’altra banda, Puigdemont ha fet una crida a la negociació “permanent” i “sense caducitat” amb l’Estat. “Que la nostra fermesa no ens faci desviar del diàleg”, ha subratllat. A més, el candidat de JxCat ha sentenciat que no hi ha “cap discrepància” amb ERC per a restituir el Govern “legítim” en cas de victòria independentista el 21-D.

El candidat de JxCat ha tornat a demanar a la “coalició del 155” -en referència a Cs, PSC i PPC- que es comprometin a respectar els resultats del 21-D. Per Puigdemont, acatar el mandat de les eleccions ha d’implicar -en cas de victòria independentista- que es permeti l’aplicació dels programes electorals i, per tant, la restitució del Govern que hi havia abans de l’aplicació del 155. És a dir, que s’autoritzi el retorn del propi president i dels consellers destituïts que són a Brussel·les, i que el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Quim Forn surtin de la presó, a més de l’alliberament també de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

En aquesta línia, el cap de llista de JxCat ha deixat clar que respectar la decisió dels catalans “no és compatible” en mantenir Puigdemont i part de l’executiu a Bèlgica o entre reixes. “És evident que la investidura no es pot fer ni a Brussel·les ni des de la presó, només es pot fer al Parlament”, ha asseverat el president destituït. Així doncs, el cap de llista ha subratllat que “cal sortir en llibertat almenys per ser investit i per exercir la responsabilitat del càrrec”.

Puigdemont ha manifestat que l’Estat tindrà “molt difícil” continuar presentant-se al món com un país que respecta les “regles del joc democràtic” i que, en canvi, està disposat a detenir “automàticament” un president després de la seva investidura. Tot i això, el candidat de JxCat ha insistit que “potser val la pena córrer el risc”. “No entenc que un demòcrata que digui que respectarà els resultats em pugui enviar a la presó, treballem amb la hipòtesi que això no passarà”, ha asseverat.

Retirada “immediata” de la causa judicial

El cap de llista de la formació que integren el PDeCAT, part del Govern destituït i independents ha exigit la “retirada” de la causa judicial contra l’independentisme. “No calen filigranes per retirar un cas inexistent perquè no hi ha delicte”, ha apuntat Puigdemont. Pel candidat, respectar els resultats del 21-D també implica aquesta amnistia.

Diàleg sense caducitat

El president destituït ha repetit que el diàleg és “imprescindible” i que no ha de tenir “caducitat”, perquè ha d’estar “en moviment perpetu i permanent”. Per això, però, ha advertit a l’Estat que cal un “reconeixement de l’altre”. Puigdemont s’ha mostrat “esperançat” que canviï la comprensió d’alguns sectors de la política espanyola per a permetre aquest procés. Després que ERC avalés la via unilateral en cas que el diàleg amb el govern espanyol sigui impossible, Puigdemont ha esquivat respondre si aposta per aquest mètode. En aquesta línia, el cap de llista nacionalista ha reforçat que l’”única unilateralitat patida” ha estat l’aplicació del 155.

“Cap discrepància” amb ERC

D’altra banda, Puigdemont ha negat “cap discrepància” amb ERC de cara a mantenir el mateix Govern que, “injustament”, va ser destituït amb l’aplicació de l’article 155. En la roda de premsa de l’ACN el cap de llista de JxCat ha assegurat que l’entorn dels republicans no li genera “cap dubte” sobre aquest compromís. Tant és així que ha insistit que tots els consellers, inclòs el vicepresident Oriol Junqueras gaudeixen de la seva “absoluta confiança”. De fet, ha remarcat aquestes darrers setmanes aquesta complicitat s’ha “reforçat”.

Defensa del PDeCAT

Finalment, Puigdemont ha negat que JxCat sigui l’embrió d’un nou partit que substitueixi el Partit Demòcrata. El president destituït ha reivindicat que és militant del PDeCAT, i ha agraït la “generositat” de la formació que dirigeixen Marta Pascal i David Bonvehí de cara a fer viable el projecte de JxCat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona