Política

eleccions 21-D

Rovira crida a la mobilització independentista per superar el 50% dels vots

La candidata d’ERC insisteix en tancar la porta a la investidura de Puigdemont

Es mostra disposada a “assumir totes les responsabilitats” si Junqueras segueix empresonat

La número dos de la llista d’ERC per al 21-D, Marta Rovira, ha fet aquest dimecres una nova crida a la mobilització de l’electorat independentista per intentar aconseguir que el nombre de paperetes sobiranistes superi la meitat dels sufragis. D’aquesta manera, diu Rovira, els independentistes podrien continuar amb el seu procés sense l’entrebanc de no haver guanyat les eleccions en vots. “Sabem que –el vot independentista- pot ser de més del 50%. Si és més del 50%, no tindrem cap dubte”, ha sentenciat a l’esmorzar informatiu Primera Plana organitzat per El Periódico. En aquest sentit, ha reclamat “un mandat democràtic molt fort, perquè com sigui de potent determinarà com es pot seguir”. I és que, el fet que les eleccions hagin estat “imposades” per l’Estat fa que “el resultat ara sigui més important que mai, perquè estan obligats a acceptar els resultats de les seves eleccions”.

Rovira ha fet aquestes consideracions apuntant, també, que els vots de Catalunya en Comú-Podem no sap “de quin costat comptar-los”. “Que aclareixin on estan. Diuen que no volen un president que actuï unilateralment. Perfecte, això vol dir que estan clarament per la república, no? Que ho aclareixin”, ha dit.

A la seva exposició, la republicana ha negat que l’actual situació política de Catalunya sigui culpa del sobiranisme, i ha apuntat que el nombre d’independentistes ha crescut per l’actitud de l’Estat. “Hem arribat fins aquí perquè una gran del ciutadans van interpretar el procés estatutari fallit com un trencament unilateral del pacte constitucional. Aquí és on es produeix el trencament unilateral, i una desconfiança dels ciutadans al que pugui venir de l’Estat”, ha explicat, tot afegint que veu “normal” que hi hagi “molts ciutadans que creguin que l’Estat és un estat disfuncional, que no els és útil realment”.

Rèplica a la investidura de Puigdemont i proposta amb l’IRPF

Després que el cap de llista de JxCat, Carles Puigdemont, digues des de l’ACN que estava disposat a córrer el risc de ser detingut per tornar a Catalunya a ser investit i que el candidat Jordi Turull assegurés que si no s’investia Puigdemont s’estava acceptant l’article 155, Rovira ha volgut mantenir ferma la posició d’Esquerra i tancar de nou la porta a fer-lo president si no guanya les eleccions. “Oriol Junqueras és el nostre candidat, però segueix retingut a Estremera. I jo assumeixo i assumiré totes les responsabilitats que se’n derivin de la situació”, ha sentenciat.

Durant la seva intervenció, la número dos d’ERC ha volgut llençar el que ha considerat una de les seves propostes estrella. Rovira ha recordat que al seu programa electoral s’hi comprometen a “reduir el tipus marginal mínim un l’1%”. De fet, en el moment d’explicar la proposta, la republicana ha dit que rebaixarien el tipus “a l’1%”, però després el seu equip ha hagut de matisar que no estava esmenant el seu propi programa, sinó que s’ha equivocat en llegir la proposta i la rebaixa no era tan abrupta. “Sabem que ho podem fer –la rebaixa d’un 1%, passant del 12% a l’11%- perquè hem calculat l’impacte als pressupostos, que seria de 206 milions d’euros. És assumible i just. Avui les rendes més baixes són les més gravades i hem de treballar en aquest tracte fiscal que les alleuja”, ha dit. Tal i com passa al programa electoral, ni ERC ni Rovira diuen res al respecte de modificar l’IRPF de les rendes més elevades, una qüestió que sempre havien atribuït a les exigències del PDeCAT estant al Govern, però que ara tampoc retoquen a les seves promeses electorals. Tot i això, la candidata d’Esquerra ha explicat que “per compensar” la caiguda d’ingressos de la rebaixa del tipus mínim de l’IRPF tenen previst “gravar més les transmissions patrimonials especulatives”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona