Política

Oriol Junqueras

Vicepresident del Parlament i candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat

“Vull eixamplar, i no reagrupar, per guanyar”

“Ens hem de guanyar la complicitat i l’empatia d’una majoria robusta, i ho hem de fer apel·lant a tothom, no només als convençuts”

“Hi ha una voluntat d’impedir-nos concórrer al 21-D en igualtat de condicions”

“Tinguem confiança i perseverem. I els fruits arribaran”

El vicepresident del govern, i president i candidat d’ERC en les eleccions del 21-D, Oriol Junqueras, està tancat a la presó d’Estremera des del 2 de novembre passat. Des d’allà ha pogut contestar el qüestionari següent amb les preguntes que li va fer arribar aquest diari fa uns dies.

A què atribueix que el jutge deixés sortir tot el govern tret de vostè i Forn?
Encapçalo una candidatura que pot guanyar les eleccions. Hi ha una voluntat de posar traves i d’impedir-nos concórrer en igualtat de condicions. Fan el que poden per perjudicar-nos i per provocar patiment, tant a mi com a Forn i als Jordis.
Com va rebre la decisió personalment?
S’ha de saber pair. I aixecar el cap quan reps cops que et volen abatre. Em vaig acomiadar de Carles Mundó feliç per ell i trist per la impossibilitat d’abraçar tota la gent que estimo.
Es penedeix de no haver anat a Bèlgica? Per què es va quedar a Catalunya?
Crec que el meu lloc és aquí. Ho creia aleshores i ho crec ara. El dilluns previ a la detenció vaig continuar fent vida normal: vaig anar a la conselleria, al Parlament i a totes les reunions previstes, fins i tot a TV3.
Ara que han retirat l’ordre d’extradició als exiliats, què faria en el seu lloc? S’hi quedaria? Tornaria a risc d’anar a la presó?
És una decisió que no em correspon prendre a mi. Facin el que facin, tindran el meu suport i la meva comprensió. El que espero és recuperar la normalitat i, per tant, la llibertat. I que tots puguem tornar a casa i passar el Nadal amb la família.
La Junta Electoral no vol observadors internacionals el 21-D. A què ho atribueix?
Admetre observadors, per a l’Estat, és admetre que són unes eleccions sota sospita. Ho viuen amb temor i com una humiliació. Som europeus, però el PP no vol cap observador de la Unió Europea.
Segons les enquestes, hi podria haver un frec a frec entre ERC i Cs, i el PSC també puja... Com ho explica?
Perquè diuen que el PP s’enfonsa. El fanalet vermell a Catalunya és el partit que mana a Espanya i el campió de la corrupció. Però amb la bandera ho tapen tot. En tot cas, estic convençut que guanyarem i que aturarem el bloc del 155 i la marca blanca del PP. Ara el que toca és mobilitzar tothom i omplir les urnes de dignitat votant amb el cor i amb el cap.
Els comuns diuen que vostès han despertat la bèstia del feixisme...
Ja sap que no opino sobre el que opinen els altres. En tot cas, es comenta sol.
És factible un pacte postelectoral amb ells?
Vull un govern molt fort i compromès amb el país i la democràcia. Com més fort, millor. Si estan disposats a ajudar i a sumar majories socials i polítiques en defensa de les institucions catalanes, a parar els peus al bloc del 155 i a fer camí cap a la llibertat, doncs en parlem. Ara bé, no hi pot haver equidistància davant situacions manifestament injustes. No es pot acusar una senyora de provocar els blancs si seu al seient del davant.
Si guanya ERC, ha d’investir president Puigdemont per mantenir el fil pre-155 o el president hauria de ser vostè?
El que hem de fer és guanyar i guanyar com mai. Només guanyant podrem superar aquest atzucac. La resta, ara, em sembla secundari i no fa sinó agitar debats que no ajuden i que ens distreuen. Sortim a guanyar i omplim les urnes.
Podria sortir de la presó per prendre possessió del càrrec?
Sí.
Prendrà l’acta de diputat o hi renunciarà?
Seré diputat.
Qui ho tindria més difícil per exercir com a president, ell des de l’exili o vostè des de la presó? Veu factible res d’això?
Hi ha jurisprudència i informes jurídics que avalen tots els meus drets sent a la presó sense judici. O sigui que ho intentarem de totes les maneres possibles. El que és segur és que, com més vots obtinguem, més difícil ho tindran per impedir-ho. Tinc fe i confiança. Ja ho veurem.
Si no poden tornar i, per tant, no és factible que integrin el govern, quina funció s’haurà d’encomanar als exiliats?
El millor encaix possible i no oblidar mai ningú. Han fet algunes propostes i tant de bo es puguin implementar. És una veu que sempre caldrà tenir present, per a tot. Trobarem la manera, n’estic segur.
Les enquestes diuen que JxCat, que inclou gent propera a ERC, guanya terreny a ERC. Manté que les llistes separades eren la millor fórmula?
El millor és omplir les urnes de vots i no deixar-se’n cap. Passar el rasclet, eixamplar i lluitar sense defallir per obtenir el millor resultat possible. Guanyarem. Volem una majoria social àmplia i hem de treballar per obtenir-la. El més important i imprescindible és que ningú es quedi a casa el 21-D. La resta arribarà.
En tot cas, ni tan sols s’han pactat punts comuns. Pateix per això?
Sempre ens hem posat d’acord; als fets em remeto.
Vist amb perspectiva, hauria fet res de diferent en el procés? Va ser un error marcar-se terminis per assolir la República?
Tot és millorable en aquesta vida. Hem fet passos de gegant i hem vist que l’Estat està disposat a tot. Continuarem treballant per la llibertat i la justícia social, com hem fet sempre. Procurant aprendre a corregir tot allò que ens permeti millorar per avançar.
Veu encertada la decisió del govern després de la declaració d’independència?
La complexitat del moment, la pressió i la intimidació expliquen la situació. Reitero que sempre hem apostat per una actitud i unes pràctiques pacífiques.
Pot donar més detalls de la denúncia que va fer Marta Rovira sobre la violència a què l’Estat estava disposat a arribar?
Marta Rovira sempre diu la veritat.
Hi ha qui els acusa d’haver enganyat la gent. Hi havia prou estructures d’estat a punt per posar-se en marxa l’endemà de la declaració d’independència?
L’experiència t’ensenya sempre. Hem estat lleials a la gent i al mandat democràtic. Hi haurà temps per fer valoracions. Avui soc a la presó, ja tindré temps de poder parlar amb llibertat.
El programa d’ERC ara no inclou terminis, i renuncia expressament a la unilateralitat, que ja s’ha demostrat que és impossible sense violència. Però així sembla impossible un pacte amb la CUP...
El programa inclou infinitat de qüestions, no només les que preocupen Cs i el PP, és a dir, temes identitaris. Fem el que fem per servir i ajudar la gent, per ser útils. L’única unilateralitat que conec és la del 155, la garrotada i la raó de la força.
Quin ha de ser el pla el 22-D, doncs? Què farà ERC si guanya?
Treballar per una societat lliure, justa i neta, sumant i sumant actius. Aplicar els valors republicans i servir sempre els ciutadans, les seves necessitats i els seus anhels. Com hem fet sempre. Ens hem de fer forts i resistents com la mata de jonc i sòlids com el roure.
Creu que Europa actuarà per pressionar l’Estat si guanya l’independentisme?
Si no guanyem, ben segur que no. Tenim un repte en l’horitzó, i només si el superem podrem seguir fent passos i ampliant complicitats. Però ens hem de guanyar la complicitat i l’empatia d’una majoria robusta. I ho hem de fer apel·lant a tothom, no només als convençuts. És la diferència entre reagrupar-se i eixamplar. I jo vull eixamplar, perquè vull guanyar.
Catalunya no ha de negociar res que no sigui el desplegament de la República?
Catalunya no és un país isolat al món. I no ho vol ser. Tot és fruit d’equilibris i relacions complexes. Superem reptes i albirem horitzons perquè ens els creiem i no defallim. Deien que no votaríem, doncs vam votar. Deien que no ens en sortiríem, doncs ens en vam sortir. Tinguem confiança i perseverem. I els fruits arribaran.
Demanarà una amnistia al govern espanyol si el condemnen?
No m’han condemnat. M’han reclòs en una presó com a càstig al país i a la voluntat i l’anhel de ser lliures i construir una societat justa i democràtica. A Iceta, un cop més, ja l’han fet callar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona