Política

818 voluntaris controlen el vot exterior del 21-D

Són presents a 104 consolats de 60 països d’arreu del món

Volen garantir que hi hagi joc net en les eleccions

Una xarxa de 818 voluntaris controlen fins dijous el nombre de vots dels catalans a l’estranger. Són presents a 104 consolats espanyols de 60 països d’arreu del món, on es calcula que es concentren el 80% dels que viuen fora. La iniciativa ha sorgit de la plataforma Catalans al Món i té l’objectiu de supervisar que el nombre de paperetes que arriben a les seus electorals sigui el mateix que el que finalment s’acaba dipositant a les urnes. Representant alguna de les tres llistes independentistes –la CUP, ERC o Junts per Catalunya–, els voluntaris, que es van començar a mobilitzar diumenge quan es va donar el tret de sortida dels comicis, van fent torns als consolats per cobrir el màxim de temps possible fins al 21 de desembre i aixequen acta de les incidències que puguin anar sorgint durant les jornades.

Dels 226.381 residents permanents a l’exterior han demanat participar-hi 38.345. En aquest sentit, són conegudes les dificultats per votar en unes eleccions quan els electors viuen fora del país. El 27-S en va ser un clar exemple i milers de catalans no van poder fer-ho perquè els va ser impossible accedir al vot per correu o aconseguir la documentació necessària. En aquest sentit recorden que de les més de 21.700 persones que esperaven exercir el seu dret a vot, només es van recomptar 14.700 i van volatilitzar-se uns 7.000 sufragis, un 30% del total. “Aquesta vegada, amb un increment del 63% de peticions per aquests comicis, s’espera evitar una desaparició tan massiva”, indiquen des de la plataforma Catalans al Món. El procés depèn de l’Estat espanyol, i és a les seves mans esvair la incertesa de si els vots arribaran al seu destí final o no. Per intentar controlar que hi hagi joc net, els voluntaris vetllaran perquè hi hagi transparència i que cap sobre es pugui perdre pel camí.

LA XIFRA

104
consolats
de 60 països d’arreu del món estaran controlats per aquesta xarxa de voluntaris.

Discriminació entre expatriats

Dilluns va expirar el termini perquè els residents temporals a l’exterior (ERTA) poguessin enviar el seu vot al consolat. A diferència dels residents permanents (CERA), que sí se’ls ha allargat el termini fins demà i el 21 de desembre en urna, els ERTA no van ser tinguts en consideració per part de la Junta Electoral Central en l’acord que es va prendre la setmana passada. “Es tracta d’una discriminació en tota regla i sense fonament, ja que pateixen la mateixa problemàtica de recepció tardana de la documentació electoral per correu postal”, denuncien des de la plataforma Catalans al Món. A l’exterior s’ha tornat a usar el vot pregat per participar en el 21-D, un procediment que preveu que ha de ser l’elector qui faci el primer pas i sol·liciti per escrit les paperetes a la corresponent delegació provincial de la Junta Electoral. Diversos partits han denunciat el pèssim funcionament d’aquest sistema, però el govern espanyol diu que no té previsió de modificar la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat