Política

Campanya a 600 quilòmetres

Candidats d’ERC es traslladen a la presó d’Estremera per mostrar el seu suport a Junqueras

La ultradreta intenta boicotejar l’acte

Eurodiputats denuncien que no els deixen visitar els empresonats

Representants d’ERC explicaven el perquè la caravana electoral, en el darrer dia de campanya, s’havia desplaçat fins a les portes del centre penitenciari madrileny d’Estremera –on es troba empresonat el seu cap de cartell, Oriol Junqueras– quan una dotzena de membres d’Hogar Social, una entitat de caire neonazi, van irrompre enmig de l’acte per intentar boicotejar-lo. “On és l’osset?”, cridaven exaltats, mentre corejaven altres consignes en defensa de la “hispanitat de Catalunya”. A pocs metres, un espontani –que actuava en solitari– col·locava un altaveu al bell mig del no-res per fer sonar el Viva España de Manolo Escobar i l’himne de la Guàrdia Civil, mentre feia onejar la bandera d’Espanya. Tot plegat feia gairebé impossible sentir les paraules de suport que Marta Rovira, Antoni Castellà, Ernest Maragall i Raül Romeva –acompanyats, entre altres, per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els diputats Joan Tardà i Ester Capella– dedicaven al seu cap de files i també a Joaquim Forn, que es troba en el mateix centre. “Hem volgut cloure la campanya prop de l’Oriol”, encara que hagi suposat desplaçar-se 600 quilòmetres, exposava la número dos d’ERC, la qual va aprofitar la seva presència a la presó per fer una visita al candidat.

Els militants de la ultradreta van aparèixer amb una gran pancarta amb el lema: “Espanya no es rendeix”, que van deixar penjada al reixat del centre. Fins i tot un dels seus membres es va intentar colar enmig dels parlaments. “Traïdors!”, “Junqueras i Puigdemont, a la presó”, bramava a només un pam dels republicans, mentre els agents que custodien la presó intentaven allunyar-lo dels polítics i del núvol de periodistes que els envoltaven.

La seva presència pretenia truncar un acte al qual els republicans havien volgut donar un caire entre emotiu i de denúncia per la situació dels candidats. A la tarda també es va desplaçar fins a Estremera un grup d’eurodiputats d’ERC, Jordi Solé i Josep Maria Terricabras; del PDeCAT, Ramon Tremosa; així com el francès José Bové, la letona Tatjana Zdanoka, el flamenc Mark Demesmaeker i la també francesa Marie-Pierre Vieu. Tots ells van protestar pel fet que se’ls impedeixi visitar els empresonats malgrat que fa un mes que ho tenen demanat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia