Política

JxCat demana el vot útil per “protegir” la Generalitat

Puigdemont apel·la a preservar per “dignitat” les institucions catalanes davant del perill que hi hagi una “derrota per dècades”

Insisteix que l’única alternativa al 155 és restituir la presidència

Carles Puigdemont va fer una última crida al vot útil “de país” per restablir el govern i la presidència de la Generalitat com a única alternativa al 155. El candidat de JxCat i president de la Generalitat es va dirigir als independentistes per demanar-los un suport que transcendeixi sigles i militàncies, i es va adreçar també als catalanistes i “demòcrates” perquè defensin la restitució de les institucions catalanes. De la mateixa manera que els ciutadans van “protegir” les urnes l’1-O, Puigdemont va demanar-los ara que blindin la Generalitat. L’alternativa podria ser una “derrota per dècades”. Tot i les dificultats materials perquè així sigui, es va comprometre a entrar al Palau de la Generalitat al costat del seu govern destituït, malgrat que dos dels seus membres continuen a la presó i quatre consellers més l’acompanyen a l’exili.

JxCat va tancar la campanya amb el que va anomenar un “megamíting”. Un acte amb la intervenció de Puigdemont des de Brussel·les emès per internet i projectat alhora en una quarantena d’actes descentralitzats organitzats per la candidatura. Segons fonts de JxCat, hi va haver 28.300 connexions diferents i uns 5.000 assistents als actes públics. A banda del protagonitzat per la directora de campanya de JxCat, Elsa Artadi, i del seu portaveu, Eduard Pujol, a la plaça gracienca de la Virreina, el conseller Josep Rull en va encapçalar un altre a Matadepera i Jordi Turull, a Granollers.

Precisament, ahir JxCat va presentar finalment una denúncia a la fiscalia del Tribunal Suprem contra la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per haver-se vantat d’haver “escapçat” les candidatures independentistes en un acte de campanya del PP; unes declaracions que apunten a possibles delictes de prevaricació, usurpació de funcions, tràfic d’influències, abús d’autoritat i malversació de fons públics, segons JxCat. Consideren que és una “mostra” de la convicció de “poder violentar impunement la separació de poders de l’Estat” i també sostenen que hi ha indicis que els porten a sospitar de l’existència d’una “actuació coordinada i sistemàtica” de l’executiu popular amb l’objectiu de “liquidar” els seus adversaris polítics.

La candidatura es va fer al matí una fotografia de família davant del Palau de la Generalitat per insistir en el missatge que han sustentat durant tota la campanya: no hi pot haver un pla B a la investidura de Puigdemont. La llista del president llançava així una enèsima indirecta als republicans, que els van demanar que aclarissin quin era el seu candidat alternatiu en cas que el president de la Generalitat no pogués ser investit. Francesc de Dalmases, número 16 per Barcelona, va fer una crida als governants de l’Estat espanyol per seure a negociar, i va assegurar que JxCat “no fallarà” si s’obre una via de diàleg.

Els Verds, amb JxCat

A més, Els Verds-Alternativa Verda van demanar ahir el vot per a JxCat. L’organització defensa la restauració del govern legítim amb Puigdemont al capdavant i sosté que la llista del president és la que “més s’assembla” a una candidatura “unitària, oberta, plural, sense sigles partidistes i formada per persones de molts i diversos àmbits”. De fet, Pep Puig, militant de la formació des que es va fundar, és el número 24 per Barcelona. Afirmen, basant-se en Wolfang Sachs, que “el món mai més estarà dividit entre les ideologies d’esquerra i dreta”, sinó entre els que accepten “límits ecològics” i els que no ho fan.

Entraré al Palau de la Generalitat acompanyat de tot el govern legítim que el 155 volia destituir
Carles Puigdemont
CAP DE LLISTA DE JXCAT
Protegirem les llibertats polítiques individuals i col·lectives; defensarem l’escola
Eduard Pujol
NÚMERO 8 PER BARCELONA DE JXCAT
Si el 21-D canvia el president, guanya Rajoy. I si ho fa ara, qui us defensarà la pròxima vegada?
Elsa Artadi
NÚMERO 10 PER BARCELONA DE JXCAT

La carta del president, a tot o res

JxCat acaba la campanya electoral havent doblat, pràcticament, la projecció d’escons que els donaven les enquestes en començar. Al quarter general de la llista del president a Barcelona veuen possible la victòria de Carles Puigdemont, encara que els darrers sondejos indiquin un possible empat entre ERC i Cs. Dues raons que esgrimeixen per sustentar el seu optimisme són la tendència a l’alça que ha tingut la candidatura i la preferència prioritària en l’electorat (incloent-hi votants republicans) perquè el 130è president de la Generalitat es mantingui en el càrrec. JxCat s’ho ha jugat tot a la carta de Puigdemont, amb un discurs simple i un missatge ajustat del qual no s’ha desviat en tot el compte enrere electoral, malgrat les apel·lacions de la resta: perquè Puigdemont sigui president, cal votar-lo, han dit; de la mateixa manera que han insistit que l’única manera d’oposar-se al 155 requereix restablir el govern legítim de Catalunya. Des de Brussel·les, Puigdemont ha intervingut en tots els mítings per videoconferència. També en els actes al matí, mentre que els dirigents de l’executiva del PDeCAT s’han quedat en un segon pla i no n’han protagonitzat cap dels més mediàtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona