Política

eleccions 21-D

balanç

La CUP insta JxCat i ERC a fer possible la República

Malgrat el retrocés, Riera qualifica “d’or” els quatres escons aconseguits i assegura que els faran valdre al Parlament

Considera que el 155 “ha estat derrotat”

Amb la meitat de vots i amb sis diputats menys. Així ha quedat la CUP respecte dels resultats aconseguits el 2015. Amb tot, la majoria independentista i la investidura del president depèn dels anticapitalistes. Ara bé, el retrocés d’aquest front en escons podria fer que Junts per Catalunya i ERC, si decideixen formar govern ja que sobre la taula són els que a priori tenen més facilitat de sumar, optin per mirar també cap als comuns per construir altres combinacions.

Amb aquest panorama d’actuació incert, el candidat de la CUP, Carles Riera, va sortir a valorar uns resultats que han quedat “força lluny de les nostres expectatives”. “Una part dels nostres vots han anat a parar a altres forces per aturar Ciutadans i donar suport al govern legítim de la República.” Però fins aquí l’autocrítica, perquè els anticapitalistes no estan descontents dels resultats generals aconseguits en aquestes eleccions, ja que, asseguren, suposen un pas endavant en el full de ruta per consolidar i avançar en la República.

Així els nous registres han permès a la formació assolir dos dels quatre reptes electorals que es va imposar la formació en aquestes eleccions. “Ha guanyat la majoria republicana i dins d’aquest bloc les esquerres són majoria.” Riera, amb tot, considera que encara hi ha molta feina a fer. De moment es va felicitar perquè “el 155 ha quedat derrotat” i ara del que es tracta és de començar a construir la República i fer un salt endavant en la consecució de drets socials i polítics. “El canvi social és possible; tenim majoria republicana i majoria d’esquerres”, insistia el candidat, tot i assumir: “Amb aquests quatre escons hem perdut pes i influència política”, admetia. “Tanmateix són quatre escons d’or perquè seguim tenint la clau per configurar la majoria republicana, que ens vam proposar assolir”, hi va afegir. “Amb aquests quatre escons farem tot el possible, amb o sense grup parlamentari”, explicava el candidat, ja que la formació ha quedat a les portes de poder configurar grup propi al Parlament i possiblement haurà de compartir el grup mixt amb el PP, al qual, en el moment de tancar aquesta edició havia sobrepassat en vots.

Riera també va tenir paraules per a l’actuació de l’Estat espanyol, a qui va acusar d’utilitzar totes les armes per derrotar les forces independentistes i fer-ne contra elles una causa general, com s’ha demostrat amb les últimes decisions de la justícia, que ja apunta també les manifestacions de la diada com a actes de rebel·lió.

Aquesta vegada, els anticapitalistes sabien que tenien vots cedits i conservar el deu ja ho consideraven tot un repte que no va poder ser. Amb tot, Riera va convidar ahir la resta de forces a començar a construir, des de demà mateix, la República amb l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica i les cartes de dignitat per tal de començar a aplicar un sistema més just, igualitari i social des del Parlament, malgrat la repressió de l’Estat.

LES FRASES

En aquestes eleccions, entre la República i el cop d’estat ha guanyat la República
L’Estat espanyol ho ha posat tot, han jugat totes les cartes, fins i tot l’amenaça de la por, i no ens han guanyat
Farem valdre aquests quatre escons per construir la República de forma unilateral
Carles Riera
candidat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona