Política

la restitució de les institucions

JxCat inicia contactes per restaurar les institucions

La primera cita és amb la CUP, que avui també té previst reunir-se amb ERC

El retorn de Puigdemont continua generant dubtes en els republicans

El Parlament va ser ahir l’escenari del primers contactes per configurar la majoria independentista que va resultar del 21-D.

De moment, les converses han estat bilaterals i Junts per Catalunya (JxCat) va triar ahir la CUP per iniciar la tanda de trobades centrades en la constitució de la mesa del Parlament, que voldrien que estigués encapçalada per la presidenta, Carme Forcadell, d’acord amb el fil de continuïtat que volen imprimir en aquesta nova legislatura. Forcadell, però, encara no ha decidit si ho acceptarà a causa de la seva situació processal. L’exconseller Carles Mundó podria ser un dels substituts. Si del que es tracta és de restaurar l’anterior mandat i Forcadell hi renunciés, el focus es posaria en el vicepresident primer, Lluís Guinó, de la llista de Puigdemont, com a segona autoritat de la cambra.

Però, al marge de la configuració de l’òrgan que gestiona el Parlament, els republicans insistien ahir en el fet que les negociacions també abordin com serà possible la investidura de Carles Puigdemont, per la qual cosa reclamen a JxCat que expliquin si el president pensa tornar de l’exili de Brussel·les i com ho farà. ERC també està pendent de la decisió que el pròxim dia 4 prengui el jutge del Suprem respecte a la declaració d’Oriol Junqueras.

A banda d’aquesta incipient negociació, ahir també van fer acte de presència a la cambra alguns dels diputats que van resultar escollits a les urnes. ERC ha estat el primer grup a congregar-los tots en una de les sales del Parlament en una sessió més tècnica que no pas política, amb l’absència de Marta Rovira, malalta.

D’altra banda, la CUP també arribava ahir al Parlament amb la clara intenció d’aplicar com més aviat millor els resultats del 21-D i el primer que es van trobar sobre la taula va ser la petició de reunió de JxCat, que ja es va fer efectiva al matí. Després els va arribar la petició d’ERC, cita que està prevista per avui.

Amb aquests primers contactes, els anticapitalistes volen disposar de prou informació perquè sigui el consell polític, previst per aquest dissabte dia 30 a Barcelona, el que aprovi les primeres accions polítiques. En l’ordre del dia del consell constarà la valoració dels resultats del 21-D, la configuració i el paper de la CUP dins del grup mixt després de no haver obtingut els cinc diputats necessaris que s’exigeix per formar grup propi, la futura constitució de la mesa i, finalment, la investidura del president de la Generalitat. La participació o no dels anticapitalistes en aquests òrgans també formarà part del debat de dissabte. Segons fonts de la formació, del primer contacte d’ahir no es pot extreure cap conclusió més enllà de la voluntat reiterada de la CUP en campanya electoral que es pugui configurar una majoria independentista i que aquesta acabi apostant per la construcció de la República.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona