Política

El Suprem medita el fre a Junqueras

El tribunal es dona temps per justificar que pugui continuar pres, després que el fiscal alerti que ni ser president l’eximirà de la presó

El líder d’ERC pren la paraula per defensar que és un home de pau i creient que vol una via negociada

Un “home de pau”, creient i que en el conflicte polític de Catalunya amb l’Estat espanyol promou una “via negociada”. Amb aquestes credencials es va presentar ahir el vicepresident destituït pel 155 i líder d’ERC, Oriol Junqueras, davant dels magistrats de la sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem, que ha de revisar la presó preventiva que compleix des del 2 de novembre. Després d’una vista de dues hores en què el polític republicà va ser autoritzat a prendre la paraula per reivindicar la seva posada en llibertat, el Suprem es dona ara temps per justificar que continuï pres un candidat que des de les eleccions del 21 de desembre té un escó reservat al Parlament i que alhora aspira a governar la Generalitat. En la decisió de revisar la presó pesa en el Suprem, el dur al·legat de la fiscalia, la mà acusadora del govern espanyol, que alerta Junqueras que “ni el possible nomenament com a president de la Generalitat no afecta la situació de presó provisional”.

Traslladat en furgoneta policial des d’Estremera, penal a 75 quilòmetres de Madrid que és a la frontera amb Castella-la Manxa, fins a l’Audiència –perquè, a diferència del Suprem, té calabossos– i més tard ja al Suprem, Junqueras va comparèixer davant dels tres magistrats de la sala d’apel·lacions a dos quarts d’onze del matí. Es tracta dels magistrats Alberto Jorge Barreiro –etiquetat com a progressista pel fet de pertànyer a Jutges per la Democràcia–, Miguel Colmenero Menéndez de Luarca –conservador fins al punt que Mariano Rajoy el va sospesar com a nou fiscal general abans de preferir Julián Sánchez Melgar–, i Francisco Monterde Ferrer –patrocinat pel PP com a vocal del CGPJ i membre de la conservadora APM.

Abans de finalitzar les dues hores de vista i que sala es retirés a deliberar sobre el pronunciament amb Colmenero com a ponent, la fiscalia –representada per Javier Zaragoza i Consuelo Madrigal– va combatre la posada en llibertat de Junqueras aferrant-se al supòsit que hi ha “evident risc de reiteració delictiva” després dels “comportaments violents, en particular dels dies 20 de setembre i 1 d’octubre”.

La duresa de la fiscalia no s’estova ni pel fet que el candidat pres hagi rebut 930.000 vots ni pel fet de representar els votants al seu escó del Parlament. “El dret a la participació política, que li ha permès ser diputat electe, no suposa prou justificació per eludir la presó”, va etzibar la fiscalia. Tot i escoltar de viva veu el clam de Junqueras a favor del pacte i la “via negociada”, la fiscalia no es creu el que sent i denuncia que el líder d’ERC té una “absència de compromís amb la legalitat constitucional” i “no ha fet cap renúncia a l’ús de les vies il·legals per a la defensa del seu projecte polític”. Igual de dura va ser l’acusació popular representada pel partit ultradretà Vox. “Junqueras forma part d’una organització delictiva”, va dir el lletrat de Vox, Javier Ortega.

Judici oral abans d’hora

Escoltada la severitat dels fiscals, l’advocat de Junqueras, Andreu van den Eynde, va denunciar que l’acusació estatal faci ja un judici condemnatori sobre el delicte de rebel·lió quan el jutge Pablo Llarena no ha iniciat ni la instrucció. “Ens hem trobat un informe d’acusacions de judici oral, han iniciat el judici abans del procediment”, va denunciar el lletrat.

Tot i l’afany dels fiscals de situar la lupa en actes pretesament violents –que no van precisar – per justificar el supòsit de la rebel·lió, condemnat amb penes de fins a 30 anys de presó però que exigeix un “alçament violentament i públicament”, el lletrat es va focalitzar en la situació personal d’un pare de dos fills i d’un diputat electe que ara és privat dels seus drets polítics i de representació. Els nous arguments de pes sorgits de les urnes, però, no esvaeixen el pessimisme de la defensa de Junqueras perquè si avui o en els propers dies els magistrats de la sala d’apel·lacions del Suprem revoquen la presó, el que farien seria desautoritzar frontalment el jutge instructor Llarena, que ha arribat a parlar d’una “explosió violenta” i a invocar el risc de reiteració delictiva d’un Junqueras a qui veu com el líder d’un comitè clau del procés recollit en el document Enfocats.

Pendent de rebre la notificació del Suprem avui o dilluns a tot estirar, el lletrat Van den Eynde es va voler aturar un instant en el tràngol del reclús. “En dies com avui és quan t’adones que hi ha un home empresonat que, tot i venir emmanillat, per una casualitat tècnica surt en llibertat i torna per unes hores a tenir una mica de llibertat després de dos mesos”, va subratllar Van den Eynde sobre un Junqueras a qui els presents van trobar més prim després de seixanta dies pres i del qual no hi va haver cap imatge, però que vestia texans i calçat esportiu.

LES FRASES

Soc un home de pau i que aposta pel diàleg i per la via negociada, i per això els prego la meva llibertat
Oriol Junqueras
vicepresident de la generalitat
Ens trobem, per part dels fiscals, un informe d’acusacions de judici oral, i no s’ha iniciat ni el procediment
Andreu van den Eynde
advocat d’oriol junqueras


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia