Política

Polònia remodela el govern en plena crisi amb la Unió Europea

El primer ministre destitueix els responsables d’Exteriors, Defensa i Medi Ambient

L’anunci coincideix amb la primera reunió del mandatari polonès amb Juncker

Varsòvia comença el 2018 enviant un missatge de bona voluntat a Brussel·les per intentar refredar la crisi oberta a final d’any. El nou primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, va fer ahir un gest a la Unió Europea acomiadant l’ala més dura del seu executiu. Cansada d’un diàleg inútil en els darrers dos anys amb l’anterior govern de Beata Szydlo, a finals de desembre la Comissió Europea va obrir un nou procés contra Polònia per les seves reformes judicials que, segons creu, posen en risc l’estat de dret al país.

Malgrat que fa poc més d’un mes que ocupa el càrrec, Morawiecki no ha perdut el temps i ahir va escenificar un canvi de rumb del seu executiu assegurant que les noves incorporacions ajudaran a “construir una Polònia sobirana dins d’una Europa forta”. No només les seves paraules denotaven noves intencions, sinó també els seus tempos.

L’anunci es va fer ahir al migdia, hores abans que Morawiecki agafés un avió per reunir-se per primer cop amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en un sopar de treball a la capital belga. El jove primer ministre polonès va fer fora les figures de l’executiu més controvertides i incòmodes per Brussel·les.

Així, per exemple, va decidir destituir el ministre de Defensa, Antoni Macierewicz, un excomunista criticat per les seves reticències a modernitzar les forces armades, o el ministre d’Exteriors, Witlod Waszcykowski, que ha estat incapaç de frenar l’escalada de tensió amb el gabinet de Juncker.

Per la seva banda, l’executiu comunitari es va mantenir més en un segon pla i no va opinar sobre el canvi de govern, en espera de compromisos concrets. Tanmateix, va rebaixar el to per iniciar la nova etapa de converses amb Polònia, que ara té tres mesos per rectificar si no vol arriscar-se que els seus socis al Consell es pronunciïn sobre l’estat de la seva democràcia. “No estem en guerra amb Polònia”, va dir Juncker abans de la reunió, destacant que prenen “seriosament en consideració les preocupacions” de Varsòvia.

El luxemburguès va allargar així la mà a Morawiecki, però la va mantenir ferma assegurant que ells també “han de tenir en consideració les seves preocupacions” sobre el sistema judicial polonès. “No canviarem la nostra política només perquè haguem canviat d’any”, va afirmar Juncker

Nous pressupostos

Les creixents desavinences amb el govern euroescèptic del partit Llei i Justícia (PiS) han esdevingut un nou element de tensió entre l’est i l’oest de la UE que encara arrosseguen disputes per la crisi dels refugiats.

Dos factors que estaran presents en les negociacions d’aquest any per repartir el pastís pressupostari europeu del 2021-2027. Si bé el nou primer ministre polonès, un polític amb formació internacional que va negociar l’entrada de Polònia a la Unió Europea, de moment està mostrant una actitud més afable que la seva predecessora, també ha de calibrar el seu discurs per mantenir la seva popularitat a casa en vista a les properes eleccions locals previstes per a finals del 2018.

En aquest sentit, el vicepresident del Parlament Europeu i membre del PiS va defensar ahir en declaracions a El Punt Avui que en les negociacions defensaran “la situació real a Polònia desmentint les informacions falses” sobre el seu país.

LA FRASE

Les noves incorporacions ajudaran a construir una Polònia sobirana i forta
Mateusz Morawiecki
primer ministre polonès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El ministre principal escocès vol mantenir-se en el poder després de trencar la coalició

barcelona
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona